Україна розраховує на бойове застосування F-16 вже цієї зими – WSJ

За попередніми оцінками, оскільки американська підготовка на F-16 розпочнеться цього або наступного місяця, кілька українських пілотів-винищувачів можуть бути готові до польотів вже в лютому.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на заяви українських і американських посадовців.

Видання зазначає, що США у серпні погодилися дозволити Данії та Нідерландам тренувати українських пілотів, і близько восьми з них вже розпочали навчання. Але можливості цих двох країн обмежені, тому минулого місяця США погодилися тренувати українських пілотів і в США. Греція і Румунія також погодилися навчати пілотів F-16.

787462ea4e64c24953bc0adca5bbad97_1692549942_extra_large

Фото: ОП

Десятки українських пілотів розпочнуть курс навчання англійської мови на військово-повітряній базі "Лакленд" у Сан-Антоніо протягом декількох тижнів.

Пілоти, які вже володіють англійською мовою, будуть проходити льотну підготовку на авіабазі Національної гвардії Морріс в Тусоні, штат Аризона, повідомив представник американського оборонного відомства.

Деякі посадовці вважають прискорений графік реалістичним.

Бен Ходжес, відставний командувач сухопутними військами США в Європі, вважає, що чиновники надмірно переймаються рівнем володіння українцями англійською мовою.

Він послався на розмову з високопоставленим офіцером ВПС, який у приватній розмові повідомив йому, що льотна підготовка може бути завершена всього за три місяці, що на два місяці швидше, ніж вважають навіть самі українці.

"Їм (пілотам ред.) потрібно керувати літаком, для цього необов'язково вміти читати Шекспіра", – сказав він.

Водночас, пише WSJ, мовна підготовка пілотів вважається лише однією з перешкод, яка заважає початку бойового використання F-16 в Україні.

F-16 потребує приблизно 16 годин технічного обслуговування на кожну годину перебування в повітрі, і американські офіційні особи попереджають, що пошук і підготовка екіпажів технічного обслуговування – які також мають володіти англійською мовою – може виявитися складнішим завданням, ніж підготовка пілотів.

F-16 україна-сша навчання пілотів

Знак гривні
Знак гривні