Величний будинок-садибу мецената Терещенка на Житомирщині повернули в державну власність (ФОТО)

Пам’ятку архітектури місцевого значення, будинок-садибу мецената Терещенка на Житомирщині повернули в державну власність.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Садиба є об’єктом культурної спадщини XIX століття. На її території є палац та інші споруди, де колись розміщувалися стайні та авіамайстерні.

080923

Фото: ОГП

Прокурори вимагали повернути памʼятку державі, оскільки в приватну власність вона перейшла незаконно. Попри статус охоронюваного об’єкта, зміна власників відбулася без обов’язкової процедури погодження з уповноваженими органами. 

В ОГП додали, що ще одна правова підстава звернення до суду – необхідність зберегти пам’ятку архітектури як цінність для держави. Зараз споруди перебувають у незадовільному, а місцями – аварійному стані. Вони потребують реставрації та охорони.

2-1

ekmfcczixjwrh7jen3rrug

2415

Фото: ОГП

Що відомо про будинок-садибу Терещенка

Споруда побудована у 1851 році на замовлення графа Адольфа Грохольського. Стиль – неоготика.

Пам’ятка архітектури місцевого значення міститься у смт Червоне Андрушівського району Житомирської області.

Невдовзі після смерті чоловіка вдова графа Грохольського продала палац родині українських промисловців-цукровиків та меценатів Терещенків. Вони його перебудували, а ще облаштували на території садиби авіамайстерні.

З 1948 року там розташовувалось фабрично-заводське училище, а з 1987 року – Червоненський філіал професійно-технічного училища № 32.

У 1998 році обласне управління народної освіти без будь-яких підстав передало три будівлі навчального корпусу та виробничих майстерень училища загальною площею 5000 кв. м на баланс ВАТ «Червоненський цукровик».

Далі завод, не маючи права розпоряджатися державним майном, передав будинок-садибу Терещенка у приватну власність. Реєстрація відбулася без погодження Фонду державного майна України, Міністерства культури тощо.

Зараз будинок-садиба входить до реєстру культурної спадщини.

терещенко архітектура житомирщина спадщина

Знак гривні
Знак гривні