Чіткий сигнал щодо Криму. Що кажуть на Заході про заплановане призначення Умєрова міністром оборони

Західні оглядачі та преса здебільшого позитивно оцінюють кандидатуру Рустема Умєрова, запропоновану президентом України Володимиром Зеленським на посаду міністра оборони України.

Про це пише Голос Америки.

“Рустем Умєров збирається взятися за найважчу роботу: розширити здатність України вести війну з Росією та змусити союзників по НАТО надати більше допомоги, оскільки контрнаступ нарешті досяг певного прогресу через 19 місяців війни, від якої втомився увесь світ”, – пише журналістка американського видання CNN Мелісса Белл.

Репортер американського громадського мовника NPR Стів Інскіп вважає, що призначення нового міністра оборони України “частково базується на його політичних здібностях, а частково – на його особистості: він – кримчанин із півострова, захопленого Росією у 2014 році”.

613e2d1-2d4e9ff-lar-7313--1-

Фото: УП

Американське видання Politico опублікувало статтю, де вказується, що Умєров раніше очолював Комісію з моніторингу міжнародної фінансової та воєнної допомоги України в час війни.

“Окрім його фінансової хватки, призначення Умєрова означатиме глибшу інтеграцію кримськотатарської громади в процес ухвалення рішень у Києві. Це також чітко свідчить про непохитну рішучість України повернути Крим”, – йдеться у статті.

Politico розпитало про Умєрова у голови Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова.

“Він сильний менеджер зі стратегічним баченням, який має добре налагоджені міжнародні зв’язки у США, Європейському Союзі, арабському світі, Туреччині та країнах Центральної Азії”, – зазначив Чубаров американському виданню.

Колишній посол США до Росії, а нині – професор Стенфордського університету Майкл Макфол вважає, що при міністрові Умєрову “про Крим ніколи не забудуть”.

The New York Times у статті про кандидатуру на посаду міністра оборони України пише, що Умєров міг бути жертвою отруєння під час переговорів з Росією у 2022 році.

“Він був ключовим представником України на мирних переговорах з російськими дипломатами в перші місяці війни, і був одним із кількох людей, разом з російським олігархом Романом Абрамовичем, які, як повідомляється, зазнали симптомів, пов’язаних з отруєнням, безпосередньо перед переговорами в Стамбулі в березні минулого року”, – пише NYT.

Видання додає, що ймовірний новий міністр оборони має тверде переконання не віддавати Росії жодного шматка української землі. NYT цитує слова самого Умєрова, який торік в інтерв’ю турецькому державному ЗМІ Anadolu сказав: “Ми не відмовимося від нашого народу чи нашої землі”.

ЗМІ відзначають роль Умєрова в дипломатичних перемовинах. Посадовець раніше активно долучався до перемовин щодо обміну полоненими, а також Чорноморської зернової ініціативи, вказує CNN.

“Буде цікаво спостерігати за розвитком українсько-турецьких відносин (а також турецької допомоги в галузі безпеки) з Умєровим на посаді міністра оборони, особливо з огляду на нинішню увагу військових до Чорноморського регіону”, – зазначає у мережі X кореспондент Yahoo News Майкл Вейс.

умєров кадрова політика міноборони

Знак гривні
Знак гривні