Чверть населення світу в 25 країнах потерпає від екстремального браку води, – дослідження

Двадцять п'ять країн, в яких проживає чверть населення світу, стикаються з екстремальною нестачею води.

Про це свідчить нове дослідження, пише The Guardian.

Дані Інституту світових ресурсів (WRI) свідчать, що ці країни регулярно використовують 80% своїх запасів води щороку.

Карта водних ризиків Aqueduct від WRI показує, що попит на воду зростає в усьому світі й з 1960 року збільшився більш ніж удвічі.

UUVOYGWW4TAW5JOG3JUDJUHURY

Пересохле озеро в Іраку. Фото: AFP

Тимчасом як в Європі та США попит на воду стабілізувався, в Африці він стрімко зростає. За прогнозами, до 2050 року попит на воду в усьому світі зросте на 20-25%.

До 25 країн, які зазнають екстремального водного стресу, належать Бахрейн, Кіпр, Кувейт, Ліван, Оман, Катар, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Ізраїль, Єгипет, Лівія, Ємен, Ботсвана, Іран, Йорданія, Чилі, Сан-Марино, Бельгія, Греція, Туніс, Намібія, Південна Африка, Ірак, Індія та Сирія.

П'ять країн, які відчувають найбільший дефіцит води, – Бахрейн, Кіпр, Кувейт, Ліван і Оман.

Згідно з аналізом Aqueduct, близько 4 мільярдів людей, або половина населення планети, щонайменше один місяць на рік зазнають екстремально високого водного стресу. До 2050 року ця цифра може наблизитися до 60%.

У дослідженні водних ризиків йдеться про те, що посилення нестачі води загрожує економічному зростанню країн. Це також впливає на виробництво харчових продуктів. Згідно з дослідженням, 60% зрошуваного сільського господарства у світі стикається з надзвичайно високим водним стресом, особливо цукрова тростина, пшениця, рис і кукурудза. До 2050 року світу потрібно буде виробляти на 56% більше калорій, ніж у 2010 році, щоб прогодувати 10 мільярдів людей.

У звіті йдеться про те, що політичне втручання може зупинити водну кризу. Сінгапур і Лас-Вегас змогли процвітати навіть в умовах найбільшого дефіциту води, зазначається у звіті. Тамтешня влада заощаджувала воду за допомогою опріснення та інших методів, таких як очищення і повторне використання стічних вод.

глобальні зміни дефіцит води дослідження

Знак гривні
Знак гривні