Облисілі посадки, заїжджені поля та вирви від снарядів. Українських контрнаступ змінив російські укріплення: дослідження супутникових знімків

Серед військових аналітиків заведено відраховувати початок української контрнаступальної операції на півдні України від 4 червня. За останні три місяці ЗСУ “прогризли” першу лінію оборони окупантів, пройшли найбільш заміновані ділянки та розпочали штурми другої лінії. Як ЗСУ стирають із лиця землі російські окопи – ми дослідили на супутникових знімках.

Ми проаналізували супутникові знімки, надані Planet.com за 9 червня та 13 серпня, та порівняли їх.

Як ми вже писали, російська оборона на півдні складається із 3-х окремих ліній оборони. (Детальніше читайте: Як влаштовані російські укріплення на півдні та яка тактика ЗСУ для їх прориву). Кожна із цих ліній переважно складається із протитанкового рову – із насипом – десь 4 м у ширину, близько 4 м вглибину та вал висотою 2-3 м, “пірамідок суровікіна” (“зубів дракона”) та безпосередньо окопів і траншей. Також періодично між цими лініями облаштовані спостережні пункти, а на лінії траншей також розташовуються ротні та взводні опорні пункти – такі собі земляні фортеці.

Ми дослідили дві ділянки фронту – біля Роботиного на Мелітопольському напрямку, яке днями звільнили, та Урожайного – на Бердянському, яке також було визволене в серпні.

На карті позначені російські позиції, локалізовані за допомогою супутникових знімків. На Мелітопольському напрямку чітко простежуються три лінії оборони, перша лінія в околицях Роботиного – подолана, і ЗСУ розпочали безпосередні штурми російських позицій.

Мелітопольський напрямок – ландшафт першої світової війни

На Мелітопольському напрямку ми знайшли найбільше зруйнованих або пошкоджених російських позицій.

Супутникові знімки говорять про те, що ЗСУ почали штурми другої лінії російської оборони – найпевніше, подолали протитанковий рів, “зуби дракона” та перейшли до штурму ворожих окопів.

Супутникові знімки демонструють тотальне знищення деяких російських позицій – на їхньому місці місячний ландшафт.

Роботине – невеличке село на шляху до Токмака, наразі українська армія обходить його зі сходу, штурмуючи та знищуючи російські позиції. Проте сам населений пункт, за офіційною позицією, перебуває під контролем ворога, але ситуація для нього ускладнюється вогневим контролем над шляхами постачання.

На знімку колишні російські позиції – на північ від Роботиного, які були звільнені протягом липня – серпня. Фактично ці позиції зруйновані, випалені.

Активність на російських лініях оборони – значна, вони прокладають “нові” ґрунтові дороги для постачання своїх передових позицій, але і ці шляхи постачання активно знищують ЗСУ.

ЗСУ також руйнують російські позиції не тільки на передовій, а й у ближньому тилу.

Також на знімках помітні результати контрбатарейної боротьби, випалені посадки, в яких, ймовірно, розташовувалися російські позиції.

Бердянський напрямок – звільнення Урожайного

16 серпня Міністерство оборони України офіційно заявило про звільнення Урожайного – невеликого села на Бердянському напрямку, яке є вузлом російської оборони. ЗСУ наступають по обох берегах річки Мокрі Яли, наступний населений пункт на півдні – Завітне Бажання, далі – Старомлинівка.

Звільнення цих населених пунктів дозволить ЗСУ вийти безпосередньо до другої лінії російської оборони на цьому напрямку (для класифікації ліній оборони ми орієнтуємось на супутникові знімки, не всі позиції можуть бути локалізовані – авт.)

супутникові знімки війна контрнаступ південь

Знак гривні
Знак гривні