Місця пам’яті Другої світової без комуністичної пропаганди. Комітет Ради підтримав законопроєкт №9536

16 серпня парламентський комітет з гуманітарної та інформаційної політики одноголосно підтримав законопроєкт №9536.

Про це повідомив інціатор законопроєкту, народний депутат Володимир В’ятрович.

За його словами, проєкт передбачає, що комуністичні символи і написи мають бути демонтовані з меморіалів, пам’ятників, пам’ятних дощок протягом року з дня набуття законом чинності.

09.06.2017-1

Фото ілюстративне. Джерело: spadschina.kh.ua

"Російська пропагандистська назва «велика вітчизняна війна» має бути замінена на «Другу світову», а рік початку війни – з 1941 на 1939.

Написи на меморіалах та інших місцях пам’яті Другої світової мають бути виконані українською мовою, і в разі потреби можуть дублюватися іншими мовами.

Якщо об’єкт внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток, після ухвалення його можна буде або вилучити з реєстру, або дати згоду на переміщення чи демонтувати окремі елементи, які є комуністичними символами.

Усі ці зміни стосуються саме публічного простору – вулиць, площ, парків – і не поширюватимуться на поховання на кладовищах", – написав В'ятрович.

Законопроєкт підтримали без зауважень міністерства, юстиції, оборони, інфраструктури та внутрішніх справ. Міністерство культури надало конструктивні поправки, які цілком можна врахувати в другому читанні, зазначив В'ятрович.

друга світова війна комуністична пропаганда законопроєкт 9536

Знак гривні
Знак гривні