Захід починає підготовку до нового контрнаступу ЗСУ в 2024 році, – WSJ

Нинішня кампанія України з відвоювання території, окупованої російськими військами, може тривати ще багато місяців. Але військові стратеги і політики на Заході вже починають думати про весняний наступ наступного року. Про це пише The Wall Street Journal. ТЕКСТИ публікують скорочений переклад статті.

Цей зсув відображає глибше усвідомлення того, що, якщо не буде значного прориву, боротьба України за вигнання російських військ, найпевніше, займе багато часу.

Початкова спроба України використати надані Заходом танки та бронетехніку для прориву укріплених російських позицій застопорилася. А прогрес українців, які переважно вдаються до тактики невеликих підрозділів, йде повільно

Військові лідери та політики вже стикаються з питанням, чого можна досягти в найближчі кілька місяців і як підготуватися до затяжного конфлікту.

367475363_638766051769810_574948187235216140_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

У Києві та західних столицях занепокоєні тим, що політики і виборці можуть сприйняти війну як трясовину і припинити підтримувати Україну. Навіть якщо західні прихильники Києва залишатимуться рішучими, час спливає, а українські війська витрачають боєприпаси, людські ресурси й витривалість у виснажливій боротьбі.

Зараз мета Києва полягає в тому, щоб його нинішній наступ завершився достатніми успіхами, щоб показати українським громадянам і прихильникам у Вашингтоні, Берліні та інших країнах, що їхня підтримка не була марною і має тривати й надалі.

Президент США Джо Байден на саміті НАТО в Литві минулого місяця пообіцяв українському президенту, що підтримка США залишиться незмінною. А країни НАТО і Японія зобов'язалися розробити довгострокові безпекові плани для України.

Тим часом вище військове керівництво попереджало, що повторити швидкий торішній успіх України буде нелегко. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі неодноразово критикував припущення про те, що Київ може швидко перерізати сухопутний коридор, який утримує Росія на південному сході України, або ізолювати Кримський півострів, який РФ анексувала у 2014 році.

У Білому домі усвідомлюють, що Україна не поверне собі всю свою територію найближчим часом

Подібна обережність зараз більш поширена в Білому домі, сказав Іво Даалдер, який був послом колишнього президента Барака Обами в НАТО. "Я думаю, що в адміністрації усвідомлюють, що Україна не поверне собі всю свою територію найближчим часом", – сказав він.

Американські та інші західні чиновники сподівалися, що значний прорив України може завдати достатнього удару по російських силах, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів вже цієї зими для серйозних переговорів про якесь врегулювання. На думку дипломатів, шанси на те, що це станеться зараз, здаються невеликими.

Замість цього Росія зміцнює свою оборону в Україні, додаючи більше солдатів і нарощуючи виробництво боєприпасів і зброї. Захід також розкручує військову промисловість, що підвищує ймовірність затяжної війни на виснаження.

Швидкі тогорічні переміщення на полі бою та інші швидкі конфлікти з часів холодної війни могли наштовхнути спостерігачів на думку, що сучасна війна неминуче є швидкою, кажуть військові фахівці.

Війни в середньому тривають від трьох до семи років з кількома сезонами кампаній

Історія свідчить про протилежне: війни в середньому тривають від трьох до семи років з кількома сезонами кампаній, кажуть вони.

Але навіть якщо прориву цього літа не буде, Україна зможе вести бойові дії до зими. Негода може уповільнити важку техніку, але українці досі демонстрували найбільшу ефективність в боях з невеликими підрозділами, часто з легшою технікою.

Крім того, українські військові продовжують пристосовуватися швидше, ніж російські, вважає Гордон Девіс, генерал-майор армії США у відставці й колишній заступник помічника генерального секретаря НАТО.

366053406_638394575140291_3050799622160835188_n

Навчання українських морських піхотинців у Британії. Фото: Генштаб ЗСУ

Україна залучила до наступу лише частину своїх найбільш підготовлених військ, і лише деякі з понад 60 тисяч українських військовослужбовців, яких тренували військові НАТО, брали участь у складних маневрах, відомих як загальновійськові операції. З часом все більше українських солдатів і командирів пройдуть передову західну підготовку.

До наступної весни Київ матиме і більше західної техніки, і більш кваліфікованих операторів, які нею керуватимуть.

Ця підготовка допоможе їм краще використовувати сучасне західне обладнання. Початкові спроби України використати в наступі європейські танки й американські бронетранспортери не були успішними, але до наступної весни Київ матиме і більше західної техніки, і більш кваліфікованих операторів, які нею керуватимуть.

"З часом Україна буде використовувати більше своїх бригад, підготовлених і оснащених за стандартами НАТО, тоді як Росія буде намагатися підтримувати свою інтенсивність вогню й скоординованість дій на фронті", – сказав Девіс.

До середини наступного року Україна, можливо, також буде літати на винищувачах F-16 американського виробництва, які європейські оператори літаків, в тому числі Данія і Нідерланди, готові передати в безоплатне користування. Зростає тиск на Вашингтон з вимогою надати ракети великої дальності наземного базування ATACMS, а також на Німеччину з вимогою надати крилаті ракети Taurus.

Велике питання навколо F-16 полягає в тому, яке озброєння США можуть дозволити їм нести. Росія має зенітні системи, які можуть вражати літаки, що викликає занепокоєння у Вашингтоні, що українські винищувачі будуть просто збиті. Оснащення їх такими боєприпасами, як Joint Standoff Weapon і високоточні бомби Paveway, могло б дозволити F-16 триматись на безпечнішій відстані від фронту.

Захід також може з часом надати більш сучасне обладнання, наприклад, сучасні безпілотники, здатні здійснювати повітряні атаки.

Стратеги, які дивляться на наступний рік і далі, сподіваються, що українські війська зможуть набути навичок і досвіду, які дозволять їм перехитрити російські війська

Проти України, окрім погоди, працюють потенційно зменшувані постачання західних боєприпасів і зношеність вже наданого обладнання.

Стратеги, які дивляться на наступний рік і далі, сподіваються, що з часом – навіть попри посилення Росією перешкод для українських наступальних операцій – українські війська зможуть набути навичок і досвіду, які дозволять їм перехитрити російські війська.

Однак, як і раніше, викликає занепокоєння ставлення політиків до війни, особливо у зв'язку з президентськими виборами в США, які відбудуться в листопаді 2024 року.

Занепокоєння тим, що підтримка України може зменшитися, якщо Трамп повернеться до Білого дому, посилює тиск на Україну та її прихильників та спонукає до значних успіхів у наступному сезоні воєнної кампанії.

Знак гривні
Знак гривні