Якою є військова потужність російської армії: оцінка західних експертів

Захід значно переоцінив військову потужність російської армії, на яку згубно тривалий час впливала корупція, недостатній рівень тренування, дисциплінованості та матеріально-технічного забезпечення. Втім, російська армія вчиться на помилках, має значний людський ресурс і ресурс у повітрі.

Таку думку висловлюють західні експерти, пише Голос Америки.

“Ви не можете оцінити справжню міць армії поки не побачите її в дії. Розвідувальні служби США, розвідка Швеції, оборонні аналітичні центри та всі інші (експерти) дивились на ресурси та гроші, які Кремль витрачав на російські сили, щоб зробити їх більш професійними та елітними, та оцінювали на основі цих даних”, – так Гері Шмітт з Американського інституту підприємництва пояснює переоцінку Заходом потужності російської армії до 2022 року.

На думку експертів, після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році світ наочно побачив неефективність російської армії.

“Ми побачили знищену російську армію. Чому? Тому що ми абсолютно неправильно оцінили згубний вплив корупції на російську армію. Корупція завадила розвитку справді професійного, добре підготовленого, дисциплінованого офіцерського корпусу”, – каже колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Європи та НАТО Ян Бжезінський.

625673639f5cc

Фото: ДПСУ

Корупція, на думку експертів, – лише одна з причин, чому російська армія, яка планувала “захопити Київ за три дні”, безрезультатно воює в Україні вже 17 місяців, відступивши від Києва, Харкова і Херсона. Крім того, російське командування не розрахувало готовність українців захищати їхню країну, а також марно покладалось на короткотермінове планування наступу, підпорядковуючи армію політичним цілям.

Помилки, які засвоїли російські війська

Попри всі проблеми російських сил, колишній верховний командувач об’єднаних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав зауважує, що російське військо й досі має значні потужності.

“У них ще є багато можливостей. Але Путіну знадобиться величезний політичний підйом, щоб продовжити залучати нові війська та робити деякі речі, які йому, можливо, доведеться робити. Я думаю, що зараз пан Путін так само, якщо не більше, стурбований своєю внутрішньою безпекою, ніж своєю зовнішньою безпекою. Ситуація з Пригожиним і "Вагнером" це добре продемонструвала”, – говорить Брідлав, зазначаючи комплекс проблем, які стоять перед російським командуванням.

Ян Бжезінський наголошує, що російські сили вчились на своїх помилках в Україні. “Росіяни вивчали свій провал протягом півтора року. Ми бачимо більшу ефективність на полі бою ніж раніше. Звичайно, вони сьогодні в іншій ситуації, ніж півтора року тому. Тоді вони були в атаці, а тепер у захисті”, – говорить Бжезінський.

Він наголошує, що атакувати завжди набагато складніше ніж оборонятись. “На жаль, у них було багато часу, щоб зміцнити окопи, мінні поля і врахувати 18 місяців досвіду. Це не бойова сила світового рівня, але з нею все одно варто рахуватися”, – додає Бжезінський.

Філіп Брідлав каже, що з точки зору нових потужностей і озброєнь російські сили важче оцінювати. “Я думаю, що ми неправильно оцінювали Росію, тому що вона дуже любить хвалитися і може багато розповідати про своє нове озброєння. На Заході, коли у нас з'являється нове озброєння, ми наполегливо тренуємось і навчаємо своїх людей використовувати це. Пан Путін, як вже зараз зрозуміло, не робив цього у своїй армії”, – говорить Брідлав.

При цьому він наголошує, що навіть за наявності в Росії нових озброєнь, це не означає, що російські сили зможуть ефективно їх використовувати у бою.

Водночас, як зазначає Гері Шмітт, у росіян є значні людські ресурси. "Хоч їхній бойовий дух і низький, і це бомба сповільненої дії – не дозволяти солдатам повернутись додому – правда в тому, що в них справді багато людей. І якщо у них є протиповітряна оборона і повітряна перевага, це значна перевага на полі бою. І ми бачимо проблеми, які це створює для українського контрнаступу”, – каже експерт.

Гері Шмітт підкреслює, що, на його думку, українці розуміли всю важкість контрнаступу з самого початку, тому що “важко направляти нові бригади в бій без повітряної підтримки”. Він наголошує на тому, що ЗСУ зіткнулись з усією важкістю розмінування і проходження перешкод.

Ян Бжезінський зауважує, що українській армії доводиться зіткнутись з більшою “ефективністю російської армії” на полі бою, ніж це було до цього.

“Росіянам дали, на жаль, багато часу окопатись і встановити фортифікаційні споруди та мінні поля та вирити траншеї тощо. До того ж звичайно, у них є досвід останніх 18 місяців, який вони використовують, тому вони можуть вести більш ефективну битву ніж вони вели до цього, після початку війни півтора року тому”, – говорить Бжезінський.

На думку Бжезінського, перед українськими силами стоїть важка задача пробити лінії оборони, які побудувала російська армія за останні 8-9 місяців війни. “Українці постійно нагадували всім, що це не буде швидкий карколомний удар. Вони попереджали нас, що це буде тривала робота, яка займе час і матиме свою ціну”, – каже Бжезінський.

Експерт наполягає: зараз необхідно давати Україні більше обладнання, давати зброю, яку Захід не давав раніше, що дало б змогу українським силам ефективно просуватись у контрнаступі.

контрнаступ зсу армія РФ оборона окупантів російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні