Росіяни застосовують дедалі більше ударних дронів. Протидія їм – одне з ключових питань

Російські окупанти почали використовувати на фронті більше ударних дронів. Питання протидії їм – одне з ключових з тих, що розглядаються на нарадах командування.

Про це заявив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий, інформує Ліга.

"В останні місяці вони стали використовувати більше дронів – насамперед ударних. Але кожна дія викликає протидію. Сили оборони потужно працювали всі ці місяці над цим. Щодня це одне з ключових питань, яке розглядає командування на своїх нарадах", – сказав Череватий. 

Він зазначив, що в українських військах працюють спеціальні розрахунки, які нищать ці дрони-камікадзе.

01-9

Уламки дрона-камікадзе «Ланцет». Фото: Мілітарний

"Також працюють протидронові сітки та радіоелектронна боротьба – зараз це посилена увага розгортання наших сил (деталі ми не завжди можемо говорити). І робиться все, щоб знівелювати їх і, навпаки, посилити наш дроновий аспект", – додав спікер.

Він наголосив, що для протидії російським дронам та посилення дронами Сил оборони робиться досить багато.

"І фактично щодня ви можете бачити, як наші бойові дрони знищують їхню бронетехніку, зенітно-ракетні системи, бронетехніку та інше", – сказав Череватий.

Читайте також: FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

Водночас віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров заявив, що Мінцифри має намір масштабувати досвід у сфері БПЛА на інші напрями військових інновацій.

Читайте також: Здатні впоратися з роєм безпілотників. США посилили українське військо системами BlueHalo Titan проти БПЛА

"У повномасштабній війні оператори безпілотників показали високу ефективність у виконанні бойових завдань. Ударні дрони майже не поступаються артилерії, а в деяких випадках навіть ефективніші, адже точніше можуть бити в ціль", – зазначив Федоров.

Він додав, що завдяки державному бюджету на БПЛА цього року буде закуплено набагато більше дронів, ніж у минулому. За словами міністра, серед багатьох відомих IT-компаній вже є ті, які розгорнули виробництво тисяч дронів на місяць.

Читайте також: Суперлабораторія винаходів: як в Україні розробляють дрони і впроваджують технології ШІ, – WP

Але для перемоги у війні, як наголосив Федоров, потрібна технологічна мобілізація. Щоб усі, хто займається технологіями, спрямували свій потенціал на користь Сил оборони.

Читайте також: Українські дрони Sirko стали на конвеєр: їх виробляють 1000 на місяць, але буде більше

"Завдання далі — масштабувати досвід у сфері БПЛА на інші напрями військових інновацій. Запустити Армію РЕБу та Армію роботів. Наша команда готова співпрацювати з кожним, хто зможе допомогти технологічному підсиленню фронту", – зазначив Федоров.

війна технології ударні дрони протидія бпла реб

Знак гривні
Знак гривні