Не лише контрнаступ. Україна одночасно проводить численні військові кампанії: які вони

Австралійський генерал-майор у відставці Мік Раян пише про те, що основна увага спостерігачів прикута до прориву "лінії Суровікіна". Утім, наголошує Раян, ця південна кампанія є лише однією з кількох паралельних і взаємопов'язаних військових кампаній, які контролює українське вище командування. ТЕКСТИ наводять переклад треду військового експерта.

За останні 18 місяців Збройним силам України довелося розвивати спроможність планувати й проводити військові кампанії та операції в масштабах, яких не було з часів операцій США в Іраку в 2003 році.

Українські численні кампанії мають складний характер, який важко оцінити. Усі вони об'єднані стратегією корозії, яка "роз'їдає" російську армію (докладно про цю стратегію можна прочитати тут – ТЕКСТИ). Хоча багато уваги приділяється південній кампанії, є й інші, які заслуговують на увагу. Що це за кампанії й чого Захід може навчитися на їхньому прикладі?

Читайте також: Як влаштовані російські укріплення на півдні та яка тактика ЗСУ для їх прориву

1.Тривають наземні операції навколо Бахмута, а також оборонна кампанія на луганському напрямку. Водночас на Херсонщині відбувається розвідка низового рівня. За цим може бути цікаво спостерігати.

2.Також проводиться оперативна ударна кампанія, в якій для атак використовуються західні ракети повітряного базування, HIMARS, безпілотники й морські напівзанурювальні безекіпажні судна. Цілями є мости, штаби, логістика і моральний дух російської армії.

Polish_20230807_084337100

_130670257_photo_2023-08-06_15-50-43

F29dr9KasAAIOAS

3.Також спостерігається повільніша, але наростальна кампанія стратегічних ударів. Це охоплює атаки безпілотників на Москву, рейди в Бєлгороді, повідомлення про російські порти як цілі – все це частина цієї кампанії. Ціль – Путін і стабільність його режиму.

4.Кампанія з протиповітряної, протиракетної й протидронової оборони також триває з 22 лютого 2022 року. Вона постійно розвивається, адаптуючи новітні західні системи й комерційні технології, а також типи цілей, які вона перекриває. Це дозволило створити ефективну мережу протиповітряної оборони.

F29dsh4aQAAhpQ9

F29dshxaMAIXzkO

F29dshxaMAEARjC

Ілюстрації: Мік Раян/Твіттер

5.Також проводиться низка "допоміжних кампаній". Вони включають підготовку особового складу, опанування і використання західного обладнання і боєприпасів, кампанію "Армія дронів", а також кіберкампанію.

6.Нарешті, Україна продовжує реалізовувати кампанію глобального впливу. Це життєво важливо для забезпечення військової, економічної, дипломатичної, розвідувальної та гуманітарної підтримки для оборони України.

Кожна з цих кампаній є результатом планування, а також ситуативного використання російських помилок та інших подій. У своїй сукупності ці численні кампанії мають вирішальне значення для захисту України та її народу.

Між різними кампаніями також відбуватиметься певна інтеграція або узгодження. Наскільки тісним чи слабким буде цей зв'язок, в кінцевому підсумку визначатиметься військовою стратегією, яка підтримуватиме політичні цілі України.

За останні кілька десятиліть лише небагатьом країнам доводилося проводити таку складну серію одночасних кампаній на високій швидкості

За останні кілька десятиліть лише небагатьом країнам доводилося проводити таку складну серію одночасних кампаній на високій швидкості. Західні військові та урядові інституції можуть багато чого навчитися в України щодо ведення сучасної війни.

Основні уроки містять необхідність постійних, багатодоменних операцій, створення штабів з планування кампанії та стійкого штабу, інвестиції в засоби підтримки кампанії, а також вироблення адаптивного підходу до її проведення.

Допомагаючи Україні широким спектром фізичних, інтелектуальних і моральних засобів, західні військові організації мають швидко засвоїти багато уроків щодо проведення кампаній, здобутих від України. Такі уроки будуть неоціненними, коли ми протистоїмо іншим авторитарним державам.

Про те, що таке військова кампанія і якими є особливості її проведення, Мік Раян докладніше пише тут.

стратегія військові кампанії ведення війни досвід України

Знак гривні
Знак гривні