"Найскладніший період війни". Захід отримує дедалі "витверезнішу" інформацію про контрнаступ, – CNN

Через кілька тижнів після початку довгоочікуваного контрнаступу України західні офіційні особи дають дедалі "тверезіші" оцінки щодо здатності українських сил відвоювати значну територію.

Про це пише CNN з посиланням на чотирьох високопоставлених західних чиновників, які ознайомилися з останніми розвідувальними даними.

"Протягом наступних кількох тижнів вони (українці – ред.) ще побачать, чи є шанс досягти певного прогресу. Але те, що вони дійсно досягнуть прогресу, який змінить баланс цього конфлікту, я думаю, вкрай малоймовірно", – сказав виданню високопоставлений західний дипломат.

363362720_635643312082084_7923838830118616056_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"Наші брифінги витвережують. Нам нагадують про виклики, з якими вони стикаються", – сказав депутат Майк Квіглі, демократ від штату Іллінойс, який нещодавно повернувся із зустрічей в Європі з американськими командирами, що тренують українські бронетанкові війська.

"Це найскладніший час війни", – додав він.

Видання зазначає, що найскладнішим для української армії є прорив багатошарових російських ліній оборони на півдні та сході, де ворог розмістив десятки тисяч мін. Українські війська зазнали там істотних втрат, що змусило командування відвести назад деякі підрозділи, щоб перегрупуватися та зменшити втрати.

"Росіяни мають кілька оборонних ліній, і вони [українські війська] насправді не пройшли першу лінію, – сказав високопоставлений західний дипломат. "Навіть якщо вони продовжуватимуть воювати протягом наступних кількох тижнів, якщо вони не змогли здійснити більше проривів протягом останніх семи-восьми тижнів, яка ймовірність того, що вони раптом, з більш виснаженими силами, зроблять їх? Адже умови дуже важкі".

Високопоставлений американський чиновник заявив, що США визнають труднощі, з якими стикаються українські сили, але зберігають надію на відновлення прогресу.

"Ми всі визнаємо, що це відбувається важче і повільніше, ніж будь-кому хотілося б, включно з українцями, але ми все ще віримо, що є час і простір для того, щоб вони могли досягти прогресу", – сказав цей чиновник.

Багато посадовців заявили, що наближення осені, коли очікується погіршення погодних і бойових умов, дає українським силам обмежений час для просування вперед.

Крім того, західні офіційні особи кажуть, що повільний прогрес викриває складність трансформації українських військ в об'єднані механізовані бойові підрозділи, які іноді проходять лише восьмитижневу підготовку на танках та інших нових системах озброєння, що постачаються із Заходу.

CNN пише, що останні оцінки є помітною зміною в порівнянні з оптимізмом на початку контрнаступу. Посадовці називають ці очікування "нереалістичними" і зараз починають тиснути на Україну, щоб почати мирні переговори, включно з розглядом можливості територіальних поступок.

"Путін чекає на це. Він може пожертвувати людьми та виграти час", – сказав Квіглі.

"Деякі посадовці побоюються, що збільшення розриву між очікуваннями та результатами призведе до "гри у звинувачення" між українськими посадовцями та їхніми західними прихильниками, що може спричинити розбіжності всередині альянсу, який майже два роки після початку війни залишається здебільшого непорушним", – підсумовує CNN.

західна підтримка контрнаступ зсу оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні