Том Купер: ЗСУ продовжують повільно, методично пробивати шлях до другої лінії оборони окупантів на півдні

Військовий аналітик Том Купер у свіжому звіті пише про останні події на півдні Запорізької області та південному заході Донецької.

Старомайорське-Старомлинівка… зосередження бригад морської піхоти ЗСУ в районі Старомайорського – Старомлинівки займається саме тим, що найбільше турбує росіян у цій частині України: атакують у південному напрямку.

Перші повідомлення вказують на звичне, повільне, методичне вгризання у російські мінні поля, розташовані західніше Старомайорського, в напрямку Завітного Бажання, на південь від Старомайорського, а також у бік південної частини Урожайного.

Для захисту цієї ділянки росіяни залучили залишки 60-тої МСБ та 71-го МСП [МСБ = мотострілецька бригада; МСП = мотострілецький полк – ред.], свіжі 394-й МСП, 37-му МСБ (в Урожайному), а також 5-й танковий полк (в Кременчику і Новодонецькому). Рештки 247-го полку ВДВ все ще перегруповуються в районі Завітного Бажання.

Артилерійську підтримку росіянам забезпечує 305-та артилерійська бригада – дуже цікаве формування, що включає по 1 полку САУ 2С4 «Тюльпан», 2С5 «Гіацинт–С», 2С7 «Піон», і ще один – з 220-мм РСЗВ «Ураган» (9К57). Вона зазнала тяжких втрат від артилерії ЗСУ під час дій в районі Старомайорського, але все ще активна.

Роботине… в останній тиждень командування 58-мої ЗВА [загальновійськової армії – ред.] латало лінію фронту залишками сил та резервів. Серед іншого залишки 1430-го МСП вони втулили в Роботине, щоб підсилити залишки 291-го МСП, а тоді ще підсилили їх батальйоном з 810-тої бригади морської піхоти. По суті – те саме, що росіяни вже намагалися зробити південніше Бахмута минулого місяця.

На захід від Роботиного росіяни створили оперативну групу, що зосереджена довкола 100-тої розвідувальної бригади (більша частина якої утримує Вербове), включає рештки БАРС-14 та 70-тої мотострілецької бригади й посилена 249-м батальйоном (дуже, дуже) спеціального призначення «Ахмат-Юґ» Росґвардії.

Інакше кажучи: вони намагаються начепити на свої побиті підрозділи «корсет», зліплений із того, що зосталося від резервів 58-мої та 5-тої загальновійськових армій.

366237496_10161239827788746_850574677888443469_n

Карта: Том Купер

«Утім», як бачимо з доданої мапи, ЗСУ продовжують повільно, методично пробивати собі шлях до другої російської лінії оборони на цій ділянці фронту — і навіть крізь неї. Наразі українці вже зайшли у Роботине з півночі й тиснуть на російський гарнізон з півночі, сходу й південного сходу.

На схід від села українці просунулися вглиб другої лінії оборони росіян («лінії Суровікіна») приблизно на півдорозі між Роботиним і Вербовим. Тобто: зайшли в основну систему укріплень і зачистили десь 400 метрів траншей. Звідси вони продовжують наступ по лінії окопів у двох напрямках — на південний захід і на північний схід.

Варто звернути увагу на те, що українці також захопили «першу з половиною» лінію російських укріплень на захід від Роботиного. А саме: між цим селом та Копанями. Звідси вони розпочинають наступ у південному напрямку, між двома селами, щоб оточити Роботине.

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

оборона окупантів контрнаступ зсу деокупація півдня купер

Знак гривні
Знак гривні