Росіяни оптимізували софт дронів Mavic 3: чим загрожують зміни

У Росії внесли зміни в роботу дрона DJI Mavic 3, повідомив експерт із радіотехнологій Сергій Бескрестнов (Флеш).

"Росіяни викотили дуже круте рішення для 3 Мавіків. Пізно, звичайно, але рішення серйозне. З чуток, не без участі Касперського. Не потрібно ніяких плат усередину, все робиться софтом", – написав Бескрестнов.

У новій версії програмного забезпечення для цього безпілотника відключені DRONE ID і NFZ.

gettyimages-1353421164-2

Фото: Getty Images

Блокування NFZ означає, що Mavic тепер будуть відкриті такі об'єкти, як аеродроми, стадіони та інші, пише Фокус. У заводських налаштуваннях вбудована функція не давала безпілотнику наближатися до цих об'єктів, щоб не нашкодити їм.

А вимкнення функції DRONE ID зробить безпілотник більш захищеним, оскільки ця функція більше не зможе передавати його місце розташування за GPS, унікальний ідентифікатор і GPS-координати його оператора. Зате в ПЗ було додано режим "Антиспуфінг, швидкий зліт без GPS".

Цим росіяни не обмежилися й активували FCC на самому дроні. Це означає, що Mavic може переходити в польотний режим, в якому його робота не буде обмежена потужністю сигналу. Також буде додатково використовуватися частота 5,8 ГГц і велика потужність передачі даних, які збільшують дальність зв'язку оператора з дроном.

З нововведень примітно також те, що, якщо оператор не виконав вхід у застосунок DJI FLY, то у безпілотника буде видалено всі обмеження дальності та висоти.

Крім того, в новому софті ліміт дальності встановлений "без обмежень", а максимальна висота за замовчуванням 10 км незалежно від місця розташування на карті (ці налаштування дійсні навіть у зонах з обмеженнями висоти).

В оновленому ПЗ для Mavic не буде системи Airsense (її відключили). Вона давала змогу безпілотнику виявити літак, який перебуває далі, ніж будь-який пілот дрона може бачити або чути. Також було додано можливість зниження при заслоненому нижньому сонарі.

Крім того, безпілотник у новій версії софту не можна буде повернути до заводських налаштувань.

"Дуже чекаємо першого трофея і зіллємо прошивку", – резюмував експерт.

mavic війна дронів адаптація зс рф софт

Знак гривні
Знак гривні