Українська армія повернулася до тактики, яку знає найкраще – NYT

Українські бригади, які пройшли західну підготовку, намагаються виправити помилки початку контрнаступу, пише The New York Times з посиланням на американських посадовців і незалежних аналітиків.

Видання зазначає, що українське військове командування змінило тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і далекобійними ракетами замість того, щоб прориватися через мінні поля під вогнем.

На півдні країни відбувається перекидання військ. Друга хвиля підготовлених на Заході сил здійснює переважно дрібномасштабні атаки, щоб прорвати російські лінії.

"Рішення України змінити тактику є чітким сигналом про те, що сподівання НАТО на значні успіхи українських формувань, озброєних новим озброєнням, новими вишколами й вливанням артилерійських боєприпасів, не виправдалися, принаймні наразі.

Це ставить питання про якість підготовки, яку українці отримали від Заходу, і про те, чи допомогло озброєння вартістю в десятки мільярдів доларів перетворити українську армію на бойову силу стандартів НАТО", – пише NYT.

365169629_633065422339873_5377109915893268967_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

"Сам контрнаступ не провалився, він триватиме ще кілька місяців", – сказав Майкл Кофман, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, який нещодавно відвідав лінію фронту.

"Можливо, проблема полягала в припущенні, що за кілька місяців підготовки українські підрозділи зможуть воювати так, як воюють американські війська, очоливши наступ на добре підготовлену російську оборону, замість того, щоб допомогти українцям воювати так, як вони вміють", – припускає Кофман.

NYT пише, що американські офіційні особи стурбовані тим, що повернення України до своєї старої тактики може призвести до того, що вона буде інтенсивно витрачати дорогоцінні запаси боєприпасів, що може зіграти на руку Путіну і поставити Україну в невигідне становище у війні на виснаження.

"Представники адміністрації Байдена сподівалися, що дев'ять підготовлених на Заході бригад чисельністю близько 36 000 військовослужбовців продемонструють, що американський спосіб ведення війни перевершує російський підхід.

Тоді як росіяни мають жорстко централізовану командну структуру, американці навчили українців надавати старшим солдатам строкової служби можливість швидко приймати рішення на полі бою і застосовувати тактику загальновійськового бою – синхронізовані атаки піхоти, бронетехніки й артилерії", – йдеться у статті.

Але підготовлені на Заході бригади здобули лише чотири-шість тижнів загальновійськової підготовки, і підрозділи припустилися кількох помилок на початку контрнаступу на початку червня, які відкинули їх назад, цитує NYT американських чиновників і аналітиків.

Військові експерти кажуть, що застосовувати нову тактику вперше завжди важко, особливо в умовах, коли росіяни зайняли оборонну позицію, поливаючи усе довкола масованим артилерійським вогнем.

"Українцям віддали надскладний наказ, – пояснює військовий аналітик Роб Лі. – У них був короткий проміжок часу для тренувань на новій техніці й розвитку злагодженості підрозділу, а потім їх кинули в одну з найскладніших бойових ситуацій. Вони були поставлені в неймовірно важке становище".

Україна цілком може повернутися до американського способу ведення війни, якщо прорветься крізь укопану російську оборону, кажуть деякі військові експерти. Але наступати важче, ніж оборонятися, що Росія продемонструвала торік, коли відмовилася від своїх початкових планів наступу на Київ.

"Я не думаю, що українці відмовляються від тактики загальновійськових операцій. Гадаю, ви побачите її застосування, якщо вони прорвуться через першу, другу або третю лінію оборони", – наголошує Філіп М. Брідлав, колишній верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі.

хід війни контрнаступ зсу тактика стратегія

Знак гривні
Знак гривні