Якими є "червоні лінії" України в обміні полоненими і скільки окупантів підозрюють у воєнних злочинах, – ОГП

Російські загарбники, яких обвинувачують в особливо тяжких злочинах проти цивільних, на обмін не йдуть.

Про це повідомив керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим під час збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Якщо особа вчиняла особливо тяжкі злочини, то вона відбуває покарання в Україні і не підлягає обміну. Це такі наші умовні "червоні лінії". Бо якщо ми всіх будемо обмінювати, то що тоді буде зупиняти їх від вчинення воєнних злочинів?

Якщо мова про вбивства, сексуальне насильство, катування, то за цими вироками будуть відбувати покарання в Україні", – сказав Бєлоусов.

67896789-d780baa5

Виявлена катівня у звільненій від російських загарбників частині Харківщині. Фото обласної прокуратури

Він також розповів, що департамент відпрацьовує кожного військовополоненого.

"Кожен з тих, хто потрапляв в наші руки, проходив через спеціальну систему, умовний скринінг. Якщо ми бачимо, що є можливі ознаки причетності до воєнних злочинів, то починаємо копати глибше і з’ясовувати.

Якщо це солдат, який знаходиться на нашій території, але не грабував цивільних, не катував, не вбивав, то він тримається як військовополонений", – пояснив Бєлоусов.

Утім, додав він, якщо навіть встановлено, що ця особа може бути причетна до воєнного злочину, все одно її тримають разом з військовополоненими до моменту вироку.

Бєлоусов також розповів, що департамент разом з колегами з СБУ і Нацполіції ідентифікували сотні тисяч росіян, які перебувають в Україні.

Росіян, які можуть бути причетні до воєнних злочинів – десятки тисяч

"Є відповідні бази даних, де є всі ідентифіковані росіяни – військові, працівники розвідок. Не всі з них вчиняли воєнні злочини. Це теж важливо розуміти – на жаль, перетин кордону військовим під час збройного конфлікту за міжнародними стандартами не є злочином. А ми орієнтуємося на ці стандарти, для нас верховенство права має значення", – пояснив представник департаменту ОГП.

"Тих, хто в опрацюванні, тобто, росіян, які, як ми вважаємо, можуть бути причетні до воєнних злочинів – десятки тисяч. Назвемо їм потенційно підозрюваними.

А щодо офіційно підозрюваних є два великих напрямки: воєнні злочини і злочин агресії. По першому напрямку маємо 386 підозрюваних осіб. З цих осіб по 225 направили обвинувальні акти в суд, і з направлених в суд маємо 54 засуджених особи", – уточнив Бєлоусов.

воєнні злочини рф офіс генпрокурора обмін полоненими

Знак гривні
Знак гривні