Як Гватемала допомагає Україні здобувати підтримку країн Латинської Америки

Гватемала першою з країн Латинської Америки приєдналася до коаліції зі створення Спецтрибуналу для РФ та відкликала свого посла з Москви після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Як розповів в інтерв'ю РБК-Україна міністр закордонних справ Гватемали Маріо Букаро, така позиція його країни пов'язана з тим, що гватемальці опираються на демократичні цінності.

Маріо Букаро запевняє, що гватемальці однозначно підтримують Україну.

"Ми завжди хочемо бути на правильному боці історії, тому що ми віримо в мир, а також в те, що це неправомірна агресія з боку Росії. І це те, про що ми піднімаємо свій голос у всьому світі. Ми повністю підтримуємо Україну і можливість жити у свободі.

І для нас це також важливо, тому що в першу поїздку (у липні 2022 року – ред.) ми приїхали із нашою солідарністю. Сьогодні ми приїхали з відчутними результатами того, що маємо. Росію виключили з майже 50 організацій. Ми були дуже задоволені тим, що лідирували у цьому процесі. Так, Росію виключили з ОАД, Організації американських держав. А також ми просуваємо трибунал, щоб мати можливість притягнути до відповідальності причетних до воєнних злочинів", – каже міністр.

76913db4fae8738376c208a89d0c365f_1658753250_extra_large

Міністри закордонних справ Гватемали та України під час візиту гватемальської делегації у липні 2022-го. Фото: ОП

Маріо Букаро каже, що офіційна делегація Гватемали перебуває з візитом в Україні вже вдруге, бо стабільна підтримка України – це свідома позиція нинішнього уряду Гватемали.

"Ми завжди будемо на боці України. І найголовніше те, що ми не "агенти", ми – союзники України, ми – голос там, у Латинській Америці, і ми залучаємо більше країн, таких як Коста-Рика, яка зараз приєдналася до спеціального трибуналу", – розповідає міністр закордонних справ.

Говорячи про інші аспекти підтримки, окрім дипломатичної, Букаро зазначив, що Гватемала постійно здійснює оцінку потреб України.

"Ми дуже тісно спілкуємося з урядом України, щоб скласти карту потреб, і це частина моєї сьогоднішньої поїздки. У мене вже були зустрічі в Міністерстві закордонних справ, а також у парламенті, щоб побачити, які є потреби на місцях", – сказав він.

77f510fa92185225bbf7f6e7c3c4e70d_1658752736_extra_large

Президент Гватемали у Києві, 25 липня 2022 року. Фото: ОП

За його словами, президент Гватемали Алехандро Джамматтеї має намір підтримувати Україну в усіх сферах, особливо в гуманітарній. "Тож, сподіваюся, цього року ми зможемо принести хороші новини", – додав він.

У відповідь на уточнювальне запитання про можливу військову допомогу Букаро сказав: "Ми працюємо над оцінкою всіх цих аспектів, особливо тому, що ми маємо давні традиції миротворчих місій у світі, а також маємо великий досвід розмінування, вирішення гуманітарних та інших питань".

підтримка україни глобальний південь дипломатія гватемала

Знак гривні
Знак гривні