"Богдану" прийняли на озброєння: як САУ оцінюють військові

Самохідну артилерійську установку українського виробництва 2С22 "Богдана" офіційно взяли на озброєння Збройних сил України.

Про це Суспільному повідомили у Міністерстві оборони України.

"Повідомляємо, що українська самохідна артилерійська установка "Богдана" перебуває на озброєнні Збройних Сил України", — йдеться у листі-відповіді оборонного відомства на запит видання.

Джерела видання у міністерстві також підтвердили, що “Богдану” прийняли на озброєння без повторних державних випробувань “за спрощеною процедурою”.

81558b9c218a853c

Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Раніше САУ "Богдана" брала участь у бойових діях, хоча не перебувала на озброєнні. Вперше після початку повномасштабного вторгнення, у травні 2022-го, бойову роботу машини продемонстрував на своїй сторінці у Facebook колишній народний депутат Сергій Пашинськийі повідомив, що передав її військовим.

У липні того ж року, про те, що українська САУ допомагала звільняти острів Зміїний повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

У січні міністр оборони Олексій Резніков анонсував серійний запуск оновлених українських машин. Інформацію, щодо кількості машин та вартості виробництва в умовах воєнного стану Міноборони не оприлюднює.

Наприкінці червня артилеристи 1-ї бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна розповіли про перший досвід застосування нових САУ.

Як розповів боєць із позивним “Мєля”, максимальна дальність пострілу гаубиці становить 42 кілометри. Артилеристи ведуть вогонь за допомогою коригування аеророзвідки.

Оцінюючи якість артилерійської частини САУ, військові відзначили її високу точність та хорошу максимальну дальність ведення вогню.

“Перевага цієї САУ – це її дальність та калібр. Боєприпаси натівські можна швидше отримати, союзні країни діляться ними“, – зауважив “Мєля”.

Розповідаючи про враження від застосування серійної версії української самохідної гаубиці, військові відзначили її рівень захисту.

“Кабіна для дальніх поїздок не передбачена, своїми сидіннями та всім іншим. Проте з точки зору безпеки – там зроблено усе, аби при підриві машини на міні екіпаж вижив. Вона броньована, зі спеціальними [протимінними] сидіннями“, – розповів військовий.

Як зазначає Мілітарний, за характерними ознаками зрозуміло, що розробкою бронекабіни та інших елементів займалась компанія “Українська бронетехніка”, яка знається на виробництві мінозахищених машин.

сау богдана українська зброя артилерія зсу 155-мм

Знак гривні
Знак гривні