"Завершити війну за 24 години". Що кажуть Трамп й інші кандидати в президенти США – республіканці про Україну

Наразі офіційно у виборчих перегонах за право представляти Республіканську партію на виборах президента США беруть участь 14 кандидатів. Голос Америки проаналізував заяви п'ятьох топових учасників перегонів про війну Росії в Україні. ТЕКСТИ публікують стислий опис публічних позицій республіканців.

Дональд Трамп

Лідером перегонів серед республіканців залишається колишній президент Дональд Трамп. За даними проєкту ThirtyFiveEight, який збирає результати різних опитувань, станом на 19 липня понад половина виборців-республіканців були готові віддати за нього свій голос (50,4%).

288938_trump_reuters_new_960x380_0

Фото: Reuters

Трамп публічно запевняє, що зможе швидко домогтися угоди між Україною та Росією про припинення війни.

"Я дуже добре знаю Зеленського, і я знаю Путіна дуже добре, навіть краще. І у мене були хороші стосунки, дуже хороші з ними обома. Я б сказав Зеленському – все, це припиняється. Ви повинні домовитися. Я б сказав Путіну – якщо ви не укладете угоду, ми дамо йому багато. Ми збираємося (дати Україні – ред.) більше (ймовірно, зброї – ред.), ніж вони коли-небудь отримували, якщо нам доведеться. Я зроблю угоду за один день. Один день", – заявив Трамп.

Трамп нагадав, що саме його адміністрація надала України "Джавеліни", запровадила санкції проти Росії та фактично унеможливила завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2", підписавши закон про санкції для компаній за їхню участь у фінальній реалізації цього проєкту.

Рон Десантіс

За губернатора штату Флорида Рона Десантіса сьогодні б прогосували 20,5% республіканських виборців.

5800c28312ec604e0dba49cc266f34f31e4fc66a

Фото: PAUL HENNESSY/GETTY IMAGES

Відповідачі про зміну своєї позиції, після того, як він назвав війну в Україні територіальною суперечкою та наразився на критику, Десантіс сказав, що його намагалися очорнити, мовляв, він підтримує Путіна, але насправді він завжди вважав його поганим хлопцем. Втім, зауважив він, США мають дбати про свої національні інтереси.

Говорячи про мету США у підтримці України і те, якою має бути перемога, Десантіс сказав, що війна, на його думку, може тривати багато років та призведе до численних жертв, і її треба зупиняти.

"На даний час питання цієї війни не полягає в тому, чи паде уряд України. Вони воюють за територію на далекому сході України, між Росією й Україною. Ось про що йдеться. Зараз питання порядку денного – що зробити, аби це зупинити", – розповів про своє бачення Десантіс.

Також він заявив, що основну загрозу США становить Китай. Десантіс припустив, що тривала війна в Україні вигідна оборонним підрядникам США та інвесторам-глобалістам, та сказав, що США забезпечують стабільність Європі, яка не інвестує належним чином.

Майк Пенс

Колишній віцепрезидент Майк Пенс має підтримку 7,2% виборців-республіканців.

CBAA5B32-ADA8-43EC-AB22-79ECA5956C74_w1023_r1_s

Фото: AP

Пенс нещодавно побував в Україні – перший серед усіх республіканців – учасників перегонів. "Я бачив не просто свідчення війни – я бачив зло", – сказав він після відвідин України.

Він пояснив, що якщо Росія захопить Україну, її війська перетнуть кордон з НАТО і тоді вже американські Збройні сили будуть змушені захищати союзників по альянсу.

"Я хочу дати українським військовим те, що їм потрібно для боротьби та відсічі російського вторгнення. Я вважаю, що нам потрібно зупинити їх там, щоб наших чоловіків та жінок у військовій формі ніколи не покликали зупиняти російських військових, коли вони перетнуть кордон, який нам доведеться захищати", – наголосив Пенс.

Вівек Рамасвамі

Засновника біотехнологічної компанії Roivant Sciences сьогодні б підтримали 5,8 % виборців-республіканців, порівняно із менш ніж одним відсотком у середині березня.

01000000-c0a8-0242-5443-08db73423dff_w1023_r0_s

Фото: Reuters

Вівек Рамасвамі розкритикував інших кандидатів, позиція яких щодо України, за його словами, не відрізняється від позиції адміністрації Байдена, яка, мовляв, вливає все більше грошей у війну, якій "судилося стати новим В’єтнамом чи Іраком".

"Ми маємо й можемо покласти край цій війні та почати віддавати перевагу інтересам громадян США тут, удома", – наголосив він.

Рамасвамі сказав, що ця позиція коштувала йому підтримки багатьох донорів, бо, на його думку, естаблішмент розглядає це як "політкоректну війну". Він запевнив, що якби він був президентом, домовився б про угоду, за якою Україна, в обмін на припинення бойових дій, відмовилася б від частини територій на Донбасі та взяла зобов’язання ніколи не вступати в НАТО.

Ніккі Гейлі

Кандидатка у президенти США від Республіканської партії та колишня посолка США в ООН Ніккі Гейлі станом на 18 липня має підтримку 4.4% потенційних виборців.

01000000-c0a8-0242-619e-08db65b7051d_w1023_r0_s

Фото: Reuters

Вона публічно заявляла, що США необхідно працювати з союзниками, щоб переконатися, що українці мають все обладнання, аби закінчити війну, а перемога, за її словами, означатиме повний вихід російських військ з території України.

Гейлі також вважає, що було помилкою не надавати запрошення Україні на вступ до НАТО на саміті в Литві минулого тижня. Вона пояснила, що це не означало б, що Україна негайно стала б членом Альянсу, бо це займає тривалий час, але це б надіслало сигнал Росії про непохитність НАТО та змусило б обидві сторони думати про стратегію виходу з війни.

"Єдині країни, куди він (Путін – ред.) вторгається, – це Грузія, Молдова та Україна. Він тримається подалі від країн, які входять у НАТО", – сказала колишня посолка США в ООН.

підтримка заходу україна-сша республіканці сша російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні