Відстояли. Комітет Ради підтримав закон про англійську мову, вилучивши норми про кіно і ТБ

Гуманітарний комітет парламенту одноголосно ухвалив рішення про підтримку президентського законопроєкту 9432 про англійську мову з вилученням з нього усіх норм про кіно і телебачення.

Про це повідомив народний депутат Володимир В'ятрович.

За його словами, із законопроєкту вилучаються всі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні й в кінопрокаті, а саме:

"Дякую колегам за мудре державницьке рішення, яке дозволить розглядати законопроєкт без вибухонебезпечних антиукраїнських норм", – додав В'ятрович.

78_main-v1688019725

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Нагадаємо, президент Зеленський ініціював законопроєкт про застосування англійської мови в Україні. Його зареєстрували 28 червня. 

Однак окремі норми законопроєкти викликали спротив громадянського суспільства, оскільки суттєво звужували використання української мови у сферах кіно і телебачення та загрожували індустрії українського дубляжу.

Українці створили петицію за збереження українського дубляжу, яка набрала необхідну для розгляду кількість голосів, а низка громадських організацій та ініціатив виступила зі зверненням щодо неприпустимості ухвалення норм, які звужують використання української мови.

громадянське суспільство українська мова кінодублювання законопроєкт 9432

Знак гривні
Знак гривні