Як українські військові опановують американські танки M1 Abrams

На базі НАТО у німецькому Графенвері з кінця травня українські військові навчаються працювати з танками M1 Abrams. Ці машини мають з'явитися в Україні на початку вересня. Як відбувається навчання, описало у репортажі Суспільне. ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти матеріалу.

Навчання українських військових на цих машинах триває 12 тижнів — це прискорений курс, який допомагає здобути базові навички.

"За цей час вони вчаться безпечно керувати танком, стріляти з нього. Ці 12 тижнів дадуть їм основу для роботи на цій машині. Якби нам дали 15 тижнів, ми б тренували їх 15 тижнів. Але час — це той ресурс, якого Україна не має. Ці хлопці зараз тренуються сім днів на тиждень, 24 години на добу", — розповідають інструктори.

Тренування на Abrams відбувається у декілька етапів. Усе починається з індивідуального рівня: ознайомлення з конструкцією танка та основами його керування на симуляторах. Потім військові переходять до етапу dry fire — вправ з імітації пострілів, а потім — life fire, тобто справжніх стрільб. Виглядає це так: три танки виїжджають на позиції й почергово стріляють по вказаних мішенях. Через особливості ландшафту потужний гуркіт від пострілу котиться рівниною з кількасекундною затримкою — після того, як танк похитнувся від пострілу.

db1f111c1aa05b29

Танк M1 А1 Abrams на базі Графенвер в Німеччині, де тренуються українські військові. Фото: Олена Куренкова / Суспільне

Крім того, військові виконують різні сценарії — вдень та вночі, коли доводиться відпрацьовувати багато цілей одночасно. Потім на військових чекає етап бойового злагодження — вони навчаються діяти як рота і, врешті, як батальйон.

Екіпаж танка М1 Abrams складається з чотирьох людей і значну частину навчань він зберігає цілісність. "Ми прагнемо до створення згуртованих, високоефективних команд. Тому не змішуємо людей постійно. Однак, якщо в майбутньому ставатимуться втрати, військові матимуть навички, щоб перейти до іншого танка і працювати там", — пояснюють інструктори.

У Графенвері українські військові тренуються не лише керувати танком та стріляти: боєздатність машини залежить і від вміння її обслуговувати. Тож американські механіки навчають українців швидко ремонтувати танк і повертати його на поле бою.

"Ми розуміємо певні обмеження системи й включаємо ці деталі в навчання, аби зробити усе можливе для захисту. Не лише Abrams, а усі танки вразливі до, наприклад, протитанкових систем. Ми у навчанні зосереджуємося на тому, як дозволити танку зайняти таку позицію на полі бою, щоб бути у безпеці. Навіть найдосконаліші системи не завжди дають передбачити усі кінетичні ефекти при кожному конкретному вибуху. Однак Abrams — дуже живуча система", — пояснює один з американських інструкторів.

Американські військові відзначають мотивацію та результативність українців, але говорять, певні формальні труднощі на початку все ж виникали, здебільшого пов'язані з мовним барʼєром. Тож всередині танків на панелях керування найважливіші деталі й кнопки означили українськими назвами. 120-сторінковий посібник щодо функціонування M1 Abrams теж переклали українською. А ще навчальний процес супроводжують лінгвісти.

На тренувальному майданчику у Графенвері від американських військових, які діляться враженнями за вже пройдені тижні навчань, часто звучить слово "обовʼязок" — допомогти українцям у їхній боротьбі, та “гордість” — за те, що вони долучені до цієї справи.

україна-нато abrams західні танки навчання ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні