Як бунт "Вагнера" і наближення виборів погіршують і без того "дефіцитний" бюжет РФ – Bloomberg

Бюджет РФ уже відчуває значний дефіцит через оборонні та соціальні видатки. Утім, бюджетна математика Путіна стає ще гіршою з наближенням виборів після заколоту Пригожина. Bloomberg Economics бачить зростання витрат на 5% після спроби повстання. ТЕКСТИ наводять переклад статті.

Озброєний заколот найманців ПВК «Вагнера», який було припинено, оголив порожнистий внутрішній фронт Росії, похитнув авторитет президента Володимира Путіна та призвів до усунення тисяч досвідчених бійців з полів битв в Україні.

Усунення наслідків буде коштувати дорого, особливо з огляду на те, що наступного березня в російській економіці, зношеній майже 17 місяцями війни та санкціями, наближаються вибори. А наслідки для бюджету виходитимуть далеко за рамки простої ціни воєнної міці в Україні, яку становила група бойовиків "Вагнера" чисельністю приблизно 50 тис.

За даними Bloomberg Economics, створення більшої присутності сил безпеки навколо Москви — разом із виділенням додаткових ресурсів на військові дії — може спонукати уряд збільшити витрати на 5% порівняно з поточним бюджетним планом, що означає додаткові 1,3 трильйона рублів (14 мільярдів доларів) витрат цього року.

Fze0EcqXsAAPzei

Фото: Reuters

Іншим ймовірним пріоритетом для Путіна, коли він очікує ще один шестирічний термін перебування на посаді, буде підкуп електорату. Підвищення реальної заробітної плати приблизно на 12% супроводжувало попередні виборчі періоди, за оцінками Bloomberg Economics, головним чином в результаті підвищення зарплат у державному секторі.

Зміна підрахунків, спричинених повстанням, призведе до збільшення того, що вже є одними з найбільших статей у бюджеті, який мав дефіцит у 2,6 трильйона рублів у першій половині 2023 року, або понад три чверті від загальної суми [дефіциту], запланованої урядом на весь рік.

Фіскальні крани цього року повністю відкриті. За кілька місяців до заколоту Путін оголосив про підвищення мінімальної зарплати на 18,5% з 2024 року, і це підвищення пошириться на майже 5 мільйонів людей у Росії.

«Будуть і інші видатки, але вони, ймовірно, будуть дуже точково спрямовані на подолання бідності та винагороду тих, хто воює в Україні, і компенсацію їхнім сім’ям», – сказала Тетяна Орлова з Oxford Economics.

«Заколот посилює фіскальну напругу та зруйнує спроби уряду стабілізувати свій бюджетний баланс. Фонд оплати праці в державному секторі також зросте, щоб зберегти підтримку основних виборців на виборах», – каже російський економіст Олександр Ісаков.

«Вагнер» коштував недешево до повстання: торік з держбюджету РФ витратили понад 3 мільярди доларів на фінансування військових операцій в Україні та оплату кейтерингової компанії лідера ЧВК Євгена Пригожина за постачання продуктів для армії.

Але реакція на критичну загрозу 24-річному правлінню Путіна створить нову серйозну перешкоду для бюджету, разом з жестами щедрості перед виборами.

Попри те, що на початку липня російський лідер все ще мав солідний рейтинг підтримки – 76%, згідно з опитуванням Фонду «Громадська думка», цей рівень підтримки є найнижчим з вересня минулого року, коли Кремль оголосив про частковий призов солдатів для військових дій в Україні.

«Посилення відчуття невизначеності, викликане заколотом Пригожина, може змусити Кремль витратити ще більше ресурсів на те, щоб купити відданість людей системі Путіна, щоб зменшити майбутні несподіванки», — сказав Бен Нобл, доцент кафедри російської політики в Університетському коледжі Лондонської школи славістики та східноєвропейських досліджень.

«Я не здивуюся, якби, особливо після заколоту, Кремль націлився на ще більший відсоток голосів за Путіна та рекордну явку на виборах 2024 року – але це буде дуже дорого, щоб таке забезпечити», – сказав Нобл.

Переробити бюджет буде складним завданням, оскільки санкції та інші обмеження, запроваджені США та їхніми союзниками через вторгнення, скорочують доходи Росії від експорту енергоносіїв. Росія також продає іноземну валюту, а доходи від енергоресурсів нижчі від плану, встановленого в бюджеті.

Щоб збільшити фінансування армії, «переведення наявних витрат на користь регулярної армії здається дуже ймовірним результатом», – сказала Орлова.

«Епізод з Вагнером перешкоджає державі передавати свою військову діяльність приватним компаніям», – сказала вона.

Окрім зміни того, як уряд обчислює податки на нафту, зусилля зі стабілізації державних фінансів значною мірою покладалися на одноразові заходи, такі як збори з підприємств та іноземних компаній, які готуються вийти з країни.

Але може наступити болючіша розплата.

У той самий день, коли Путін провів надзвичайні переговори з Пригожиним та командуванням Вагнера після повстання, на засіданні уряду було розглянуто пропозицію міністра фінансів Антона Силуанова щодо загального скорочення видатків на 10% у бюджеті наступного року.

Пропозиція охоплює так звані незахищені витрати — такі як витрати на довкілля та економіку — при цьому не зменшуються витрати на безпеку та соціальну підтримку.

Крім підтримки здатності Росії продовжувати війну, урядова політика в найближчі місяці буде впливати на економіку іншими способами, оскільки швидке нарощування військового виробництва вже спотворює її зростання.

Щоб зміцнити оборону після маршу Вагнера, який зупинився за 200 кілометрів від Москви, потрібно залучити більше людей до сил безпеки. Ризик полягає в тому, що це посилить нестачу робочої сили, шкодячи приватному сектору, що є однією з причин, чому Bloomberg Economics знижує свою оцінку потенційного зростання Росії.

Пріоритети Путіна будуть відображені в бюджеті, що підвищить ставки в рік виборів.

«Передвиборчий період — це час високої напруги для бюджету», — сказав Кирило Рогов, колишній радник російського уряду, який нині очолює Re:Russia, аналітичний центр у Відні. «Соціальні витрати мають компенсувати невдоволення війною».

Переклад: Павло Космачевський

санкції проти рф вибори путіна бунт пригожина бюджет рф

Знак гривні
Знак гривні