Після істотних втрат у важкій техніці ЗСУ змінили тактику – NYT

На початку контрнаступу Україна втратила до 20 відсотків своєї зброї та бронетехніки. Цей показник знизився, коли кампанія сповільнилася і командири змінили тактику, пише The New York Times. ТЕКСТИ публікують ключові тези матеріалу.

За перші два тижні виснажливого контрнаступу України, за даними американських і європейських офіційних осіб, було пошкоджено або знищено до 20 відсотків озброєння, яке вона відправила на поле бою. Втрати включають деякі з грізних західних бойових машин – танків і бронетранспортерів.

Цей високий рівень втрат знизився приблизно до 10 відсотків протягом наступних тижнів, зберігши більше військ і техніки, необхідних для великого наступу, який, за словами українців, ще попереду.

Частково це сталося завдяки тому, що Україна змінила тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і ракетами дальнього радіуса дії, а не на атаках на ворожі мінні поля і вогневих ударах.

00ukraine-weapons-destroyed-fgmh-superJumbo

Українські солдати з бойовою машиною Бредлі в Запорізькій області. Фото Девіда Гуттенфельдера для The New York Times

Росія мала багато місяців на підготовку до контрнаступу, і фронт усіяний мінами, танковими пастками та окопами, а російські розвідувальні дрони й бойові вертольоти все частіше пролітають над ним.

З огляду на ці укріплення, кажуть експерти, не дивно, що Україна зазнає відносно серйозних втрат на ранніх стадіях кампанії.

Проблеми виходять на перший план на сільськогосподарських полях на півдні України, де відбувається основна частина контрнаступу. За словами солдатів, які воювали на бойових машинах "Бредлі", вони щодня наїжджають на протитанкові міни.

При плануванні контрнаступу "Бредлі" призначалися для перевезення солдатів через відкриті поля до російських окопів і бункерів. "Бредлі" непогано виконали частину своєї роботи: їхня товста броня забезпечила хороший захист для більшості солдатів, які пережили багато вибухів мін з невеликою кількістю поранень.

Але в багатьох випадках вибухи серйозно пошкоджували транспортні засоби, знерухомлюючи їх задовго до того, як вони встигали дістатися до російських позицій.

Військові експерти вже давно говорять про те, що перші 25 км контрнаступу будуть найважчими, оскільки війська, що наступають, потребують втричі більшої потужності, ніж війська, що обороняються.

Генерал Валерій Залужний, вищий військовий офіцер України, висловив розчарування тим, що Україна воює без західних бойових літаків F-16, які, як очікується, не будуть доставлені ще щонайменше кілька місяців. Це зробило українські війська вразливими перед російськими вертольотами та артилерією.

Військові аналітики застерігають, що ще зарано робити остаточні висновки щодо контрнаступу. "Це не означає, що він приречений на провал", – сказав Каміль Гранд, експерт з питань оборони Європейської ради з міжнародних відносин.

Утім, додав він, відсутність переваги в повітрі й протиповітряної оборони, яку могли б забезпечити західні літаки для наступу України, означає, що "кількість жертв, швидше за все, буде вищою, ніж в інших конвенційних конфліктах".

стратегія тактика контрнаступ зсу втрати зсу оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні