На яких напрямках ЗСУ досягли успіхів у контрнаступі – ISW

Українські війська продовжували контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту 13 липня і досягли успіхів на деяких напрямках.

Про це у свіжому огляді пише Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що українські сили продовжили наступальні операції на Бахмутському, Мелітопольському (західна частина Запорізької області) та Бердянському (прикордонна зона Донецької та Запорізької областей) напрямках.

"Український Генеральний штаб повідомив, що українські сили досягли часткового успіху на напрямках Новоданилівка – Широка Балка (приблизно 3 км на південь від Оріхова) та Мала Токмачка – Новопокровка (6-13 км на південний схід від Оріхова)", – йдеться в огляді.

Zaporizhia Battle Map Draft July 13,2023

Експерти інституту також додають, що українські сили просунулися на південному фланзі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 липня, показують, що українські сили нещодавно здійснили обмежене просування на північ від Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки).

Крім того, аналітики вказують, що відставка російського командувача 58-ї загальновійськової армії Івана Попова через його скарги на втрати російських військ і відсутність ротації сил свідчить про те, що російська оборона в Україні, вочевидь, є вразливою.

Раніше ISW вже оцінював, що російським військам бракує резервів для ротації фронтових підрозділів, і що без оперативних резервів російські війська будуть змушені відступити на підготовлені оборонні позиції без значної підтримки в разі українського прориву.

"Скарга Попова на російські втрати від артилерійського вогню, ймовірно, вказує на те, що російські війська потребують ротації і підкріплень для підтримки своєї оборони в західній частині Запорізької області.

Брак резервів у Росії, ймовірно, не дозволив Герасимову серйозно розглянути звернення Попова, а звільнення Попова ще раз продемонструвало, що російські війська не здатні проводити ротацію сил.

Очевидна відсутність ротації сил на всьому театрі бойових дій свідчить про те, що російські війська будуть змушені покладатися на наявні й вже деградовані сили в разі будь-якого українського прориву", – пишуть аналітики інституту.

Ключові висновки ISW

контрнаступ оборона окупантів проблеми в армії рф

Знак гривні
Знак гривні