Україна перемагає в артилерійській війні – Forbes

Через сімнадцять місяців після початку широкомасштабної війни Росії проти України і через місяць після довгоочікуваного контрнаступу українські війська виграють ключову битву – контрбатарейну боротьбу.

Про це пише військовий оглядач американського видання Forbes Девід Екс.

Він наголошує, що артилерійська боротьба часто визначає, яка армія переважає на полі бою.

"Різкі й приблизно однакові втрати в танках і бойових машинах з обох сторін, майже через п'ять тижнів українських контратак на кількох напрямках на півдні і сході України, затушовують дисбаланс у втратах артилерії.

У Запорізькій і південній частині Донецької областей як українські, так і російські війська втратили понад 150 одиниць техніки, що підтверджують зовнішні аналітики", – пише Екс.

332712244_477846891225721_8614580786934421017_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Але цей відносний "баланс" не стосується втрат в артилерії: тут істотно переважає Україна. Військові ЗСУ знищуючи чотири російські гаубиці на кожну втрачену, зазначає військовий оглядач.

"Масштаб і контекст мають значення. Розпочавши війну, маючи на озброєнні близько 5000 гаубиць і реактивних систем залпового вогню – втричі більше, ніж українці, – росіяни втратили більше артилерії.

Але артилерійська перевага Кремля розмилася за 17 місяців запеклих боїв, оскільки ЗСУ знищили 600 російських гармат і пускових установок, тоді як ЗС РФ – лише 200 українських.

Це співвідношення втрат три до одного на користь України. Варто зазначити, що українці з лишком компенсували свої втрати, отримавши від іноземних союзників понад тисячу гаубиць і реактивних систем залпового вогню. Звісно, обидві сторони також витягли з довготривалого зберігання сотні старих гармат і пускових установок", – зазначає Екс.

За підрахунками військового оглядача Forbes, в перший день українського контрнаступу Київ на папері мав щонайменше 2 500 великих гармат і пускових установок. У Москви їх було близько 4 500.

Утім, пише Екс, протягом наступних тижнів українці неухильно зменшували цю перевагу. Такі результати ЗСУ має не лише завдяки дедалі більшої кількості західних артилерійських систем, а й завдяки ефективній роботі контрбатарейних радарів.

"Контрбатарейна боротьба – це практика ведення артилерійського вогню по артилерії противника, щоб не дати йому змоги задіяти свою найпотужнішу вогневу силу.

Армія, яка виграє контрбатарейну боротьбу в конкретній битві, найчастіше її виграє. Ось чому постійне знищення Україною російських гаубиць і пускових установок є таким обнадійливим для прихильників вільної України", – підсумовує Екс.

втрати ворога контрнаступ зсу знищена техніка рф артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні