"Дуже обдуманий і точний": ексголова Генштабу Британії оцінює контрнаступ України

Колишній голова Генерального штабу Великої Британії Марк Карлтон-Сміт в інтерв'ю Liga.net дав оцінку контрнаступу Збройних сил України. ТЕКСТИ публікують найцікавіше з розмови з британським генералом.

"Контрнаступ у багатьох аспектах є саме таким, яким я як військовий професіонал очікував його бачити. Він є дуже обдуманим, дуже точним, обережним щодо життів ваших солдатів і військових можливостей.

Ви не бажаєте атакувати російську оборону у місцях, де вона є найбільш захищеною. Але намагаєтесь визначити і виявити російські слабкості, які ви могли б набагато успішніше використати. І це не може відбуватися швидко", – сказав британський генерал.

Ексголова Генерального штабу Великої Британії каже, що очікує постійного поступового прогресу, частинами. Дуже цілеспрямовану роботу, яка займе певний час:

"Це не те, що завершиться вирішальним чином. Я не думаю, що це відбудеться обов'язково цього літа. Але це створить умови для поля бою восени".

"Це буде створювати умови для того, як Україна вирішить використовувати свої стратегічні резерви. Я не здивуюся, якщо генерал Залужний ще не визначився з тим, коли настане оптимальний момент щодо часу і місця для розгортання такого роду сил і засобів", – зазначає Карлтон-Сміт.

297489961_377179421261809_31566724804395796_n

Українські військові на навчаннях у Великій Британії. Фото: Генштаб ЗСУ

Він наголошує, що генерали ніколи не можуть дозволити собі розкіш вести війну так, як пропонує посібник з доктрини. Завдання генерала – вести ту війну, яку він повинен вести, і тими засобами, які у нього є.

"Україна була б успішнішою, якби мала змогу задіяти весь оркестр тривимірної війни. Але сьогодні вона не може".

"І тому було б помилкою для польових командирів вести битву, ніби вони мають перевагу (у повітрі. – ред.). Саме тому в контрнаступі вони застосовують більш консервативний і обережний підхід", – пояснює британський генерал.

Карлтон-Сміт каже, що Британія не боїться "червоних ліній" Путіна, бо Джонсон і його наступники на прем'єрській посаді, коли справа стосується безрозсудної ревізіоністської Росії, визнають: російський президент поважає тільки силу.

"Російська доктрина завжди концентрувалася на використанні слабкості. І причиною того, що вторгнення відбулося, став передусім провал стримування РФ", – каже ексголова Генштабу Великої Британії.

На його думку, щоб відвернути повномасштабне вторгнення РФ в Україну, міжнародне співтовариство не дало достатньо сильного сигналу, що це не тільки незаконно, але й неприйнятно. І що воно підтримуватиме Україну.

"Але Джонсон дуже чітко і рано дав зрозуміти, що Росії потрібно не просто завдати поразки, але й показати, що вона зазнає поразки. Інакше Росія продовжуватиме свої дії в Молдові, Грузії, можливо, в трьох країнах Балтії. Це потрібно закінчити тут, в Україні. І закінчити якнайшвидше.

Відповідальність за перемогу над Росією лежить на українському народі, на його молодих чоловіках і жінках. Але я сподіваюся, згодом НАТО визнає, що він стане набагато сильнішим, включивши Україну", – каже британський генерал.

Карлтон-Сміт наголошує, що позиція України значно посилиться завдяки майбутньому членству в НАТО.

"Україна не може вести цю війну нескінченно довго і в односторонньому порядку. І стримування Росії в майбутньому також не повинно бути виключною відповідальністю України.

Найнебезпечніша непередбачувана ситуація – якщо війна закінчиться замороженим конфліктом. Це може дати стратегічну перевагу РФ, оскільки дозволить їй відновитися і повернутися сильнішою пізніше. Виправивши помилки, які вона зробила за півтора року.

Але якщо на той момент Україна стане членом НАТО, це буде надійнішим стримуючим фактором. Надасть таку глибину стратегічних можливостей, що Путін визнає: протистояти такій Україні – не в його інтересах", – каже ексголова Генштабу Великої Британії.

Карлтон-Сміт переконаний, що НАТО стане сильнішим, якщо включить до себе Україну.

"Членство в альянсі має стати дуже важливим висновком для української нації та збройних сил. Ви вийдете з цієї війни серед найбільших, найбільш загартованих у боях і досвідчених європейських націй.

І це, безумовно, в інтересах ЄС і НАТО. Тому що НАТО продовжить відігравати важливу роль у стримуванні майбутньої агресії в Європі. Дякую за те, що український народ робить для нашої безпеки", – каже британський генерал.


Марк Карлтон-Сміт є одним із найдосвідченіших західних військових. Очолював Генштаб Британії (2018-2022), сили спецоперацій SAS (2012-2015), брав участь у війнах в Перській затоці, Косово, Іраку, Афганістані. Нагороджений двома лицарськими орденами та відзнакою Корони.

стратегія контрнаступ зсу союзники україни україна-британія

Знак гривні
Знак гривні