Як сапери ЗСУ проривають російську оборону, застосовуючи тактику малих груп

Британський тижневик The Economist описує, як сапери ризикують життям, щоб сантиметр за сантиметром відвойовувати тимчасово окуповані території України. ТЕКСТИ публікують переклад статті.

У цій справі 50 сантиметрів можуть мати вирішальне значення. "Цар", 35-річний ветеринар, який став сапером, 27 червня у складі групи з п'яти осіб розміновував поля поблизу Роботиного.

Сапери вже три години виконували своє ранкове завдання, коли почалися артилерійські дуелі. Спочатку працювали міномети — це не було сигналом, що потрібно припиняти роботу. Але потім з'явилися касетні боєприпаси, які почали вибухати над головою.

"З мінометами ви знаєте, де ви. З кластерами ви перебуваєте в одному з двох таборів: пощастило чи не пощастило". Цар обійшовся осколковим пораненням м'яких тканин спини, від якого він відновлюється в місцевій лікарні. П'ять джгутів не змогли врятувати його товариша Діму Шульгіна, який опинився всього за 50 сантиметрів від нього. Він помер від кровотечі наступного дня у віці 35 років.

Доля українського контрнаступу залежить від роботи саперів.

Вони є ключем до прориву щонайменше трьох ліній добре спланованої російської оборони — і ніде більше, ніж на відкритих рівнинах Запорізької області, головному напрямку українського контрнаступу. Прогрес тут є більш стратегічно важливим, ніж будь-де. Але Росія знає це і побудувала відповідну оборону.

323029976_552669336743671_3568559660318914487_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Українським саперам, які мають знайти прохід, доводиться мати справу з приблизно 1500 мінами на квадратний кілометр. І це до того, як почне працювати російська артилерія, безпілотники, авіація та засоби радіоелектронної боротьби. "Сапери стали мішенню номер один", — каже "Несплячий", командир роти, відповідальний за цю злощасну місію 27 червня. "Це полювання, чисте і просте".

У перші дні контрнаступу Україна змінила тактику.

Під час невдалої атаки на південь від Малої Токмачки 7 червня значна частина її найпотужнішого обладнання для розмінування, поставленого із Заходу, застрягла на мінних полях, а потім стала мішенню.

Тепер Україна кидає вперед саперів спочатку невеликими групами по чотири-п'ять осіб, пішки, в надії, що вони залишаться непоміченими; за ними слідує піхота. Це відхід від стандартної доктрини НАТО, яка підкреслює роль броні як захисту.

"Ця війна змушує нас робити нестандартні речі, — каже "Бобер", який командує інженерним полком, що забезпечує саперами українські штурмові бригади. "У нас немає ні повітряного прикриття, ні великої кількості західного обладнання, тому ми ризикуємо нашими людьми. Тактика малих груп, як у фінів під час зимової війни [1939-40 років]".

Тактика несподіванки була єдиним способом прорватися через смугу перешкод, подібну до тієї, що була збудована після Другої світової війни, сказав він.

Робота не може бути більш небезпечною. Значна її частина виконується на світанку. Українці мають прилади нічного бачення, надані західними партнерами та місцевими волонтерами, але оптика не ідеальна.

"Головна зброя сапера — це його очі", — каже Несплячий.

Тож рано-вранці інженери рухаються вперед зі швидкістю равлика, за вісім-десять метрів один від одного, промацуючи під кутом 45 градусів, доки не натраплять на метал. Весь цей час над ними ширяють безпілотники, і сапери постійно ризикують потрапити під артилерійський обстріл.

Дощ і хмари створюють найкращі умови, оскільки зменшують видимість з дронів. Але у спекотне літо на півдні України, де сонячний удар став поширеною хворобою на війні, такий захист — рідкість.

Виснаженим саперам доводиться мати справу з цілою низкою так званих "сюрпризів", які в професії називають "несподіванками". Серед них — весь запас радянських протипіхотних і протитанкових мін; міна "жаба" ОЗМ-72, яка вискакує з-під землі й випускає осколки в поперек; міни-пастки, замасковані під пачки з-під сигарет або прикріплені до трупів. Наприклад, один із загиблих українців під час невдалого наступу на Малу Токмачку в червні підірвався на міні. Троє солдатів, відправлених на евакуацію, дістали важкі поранення, коли намагалися перенести тіло. Місія була скасована.

Значна частина російських інженерних робіт є хитромудрою, повідомляє Цар.

"Ви можете натрапити на розтяжку, яка спричинить вибух прямо в тому місці, де ваша група слідує за вами". Але були й приклади неякісної роботи. "Досить часто вони забувають вставити детонатор або замикають дроти".

Сапери кажуть, що прогрес був би набагато швидшим, якби Україна мала достатнє інженерне обладнання та повітряне прикриття, щоб зробити механічне просування життєздатним. Але нова тактика дій малими групами дає скромні результати. Повільне просування наблизило українські позиції біля Роботиного до їхньої мети — Токмака на півдні, важливого залізничного вузла, який може поставити системи HIMARS на відстань пострілу від автошляху Росія — Крим.

Українці також застосовують нові технологічні ноу-хау.

Безпілотники, оснащені тепловими датчиками, є новітньою зброєю. Вони шукають російські мінні позиції за тепловими сигнатурами за 30-60 хвилин до заходу сонця, коли металеві міни достатньо нагріваються.

Але найбільшим фактором у визначенні українського успіху може бути моральний дух. Бобер каже, що контрнаступ призвів до того, що його інженерно-саперний підрозділ зазнав найбільших втрат, ніж будь-яка інша армійська частина: "Відверто кажучи, багато наших людей злякалися". Один солдат вкривається потом щоразу, коли чує дзижчання; він боїться "мух", на військовому жаргоні — безпілотників.

Інші, як "Каспер", 29-річний командир роти, зізнаються, що борються з найбільш жахливою стороною своєї діяльності — роботою в умовах смороду крові та трупів. Але є ознаки того, що останні успіхи під Роботиним, можливо, прищепили українським саперам почуття хоробрості. Каспер повідомив, що щойно повернувся з операції з розмінування маршруту медичної евакуації, який проходив у 100 метрах від російських позицій.

Равликовий темп просування означає, що ця фаза контрнаступу, зосереджена на виснаженні російської артилерії і резервів, може тривати місяцями.

За словами Бобра, просування нерівномірне; не можна просуватися вперед занадто швидко, інакше вас відріжуть з флангів. Сподівання полягає в тому, що після прориву перших ліній російська оборона в другому, третьому і подекуди четвертому ешелонах виявиться менш загрозливою. Тоді обмежені механізовані сили, які зараз перебувають у резерві, можуть ще мати свій день під сонцем.

Сапери висловлюють упевненість, що врешті-решт вони зламають російську оборону і звільнять окуповані території України. Кожен крок вперед — це надія. "Як таргани, ми знайдемо вихід, бо від цього залежить наше життя", — каже Цар. Він повернеться на передову, щойно йому дозволять лікарі.

контрнаступ зсу оборона окупантів сапери

Знак гривні
Знак гривні