JustSchool користується російським сервісом, що може отримувати дані про громадян України. ОНОВЛЕНО: компанія спростовує

Компанія JustSchool розміщує записи дзвінків свого голосового бота, що обдзвонює потенційних клієнтів, на російському сервісі "Селектел".

Потенційно російська компанія може отримувати такі дані про громадян України з цих дзвінків:

Поки що не відомо, чи розміщуються на серверах лише записи розмов бота, чи розміщено самого голосового бота (що дасть повний доступ до розмов).

На обурення цим фактом співробітника-стажера, який його помітив, співробітник компанії вказав, що "стажер цікавиться не тим, що входить у його обов'язки, і це не його справа".

Як це було виявлено:

Стажер компанії, опрацьовуючи угоди голосового бота з клієнтом в CRM (система відносин з клієнтами), помітив, що в примітках до угоди є посилання на сервіс з російським доменом .ru.  Дізнавшись більше, з'ясувалося, що цей домен належить російській компанії "Селектел"
https://www.reg.ru/whois/selcdn.ru
https://www.whois.com/whois/selcdn.ru.

ТЕКСТИ намагалися надіслати офіційний запит до компанії, утім, на сайті не вказаний імейл для зв'язку, тож ми готові надати слово JustSchool й опублікувати пояснення.

ОНОВЛЕНО 11.07.2023 13:00

Компанія спростовує

У листі ТЕКСТАМ засновник та генеральний директор компанії JustSchool Ігор Фурманенко спростував користування російськими сервісами:

"З початком повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави, ми здійснили перехід з усіх російських платформ: зокрема на crm системи Creatio та Keepin CRM (на скріні є тому підтвердження). Усі російські співробітники були звільнені ще з початку війни, російські та білоруські клієнти відключені, а їхні акаунти - заблоковані.

У нас немає реклами та ми не розміщуємо вакансій в росії і білорусі. Щодо голосовго бота – ми використовуємо розробку української компанії https://intelza.ai.

Отримали від співробітника цієї компанії @sincerelykristii зворотній зв’язок: «У нас сервери розміщені в Німеччині, де боти зберігаються. На скріні бачу діалог з посиланням .ru – можливо, що залишились старі налаштування конфігурації в боті, які раніше використовували. Перепрошую, що виникла така ситуація. Вже перевіряємо це пріоритетно».

Виходячи з цього, на російських серверах не розміщуються ні сам бот, ні записи телефонних розмов. Українська позиція нашої школи є абсолютною і незмінною. Ми підтримували і надалі будемо докладати максимальних зусиль для того, аби наша компанія JustSchool росла та допомагала тим, хто захищає нас".

захист даних компанії російські сервіси

Знак гривні
Знак гривні