Окупанти збудували дамбу на околицях Токмака в очікуванні приходу ЗСУ, – Bellingcat

Росія створила дамбу на околицях окупованого українського міста Токмак у Запорізькій області в очікуванні контрнаступу українських військ у цьому районі, повідомляє Bellingcat.

Імпровізована дамба розташована в межах оборонної лінії, що огинає місто Токмак, яке своєю чергою міститься за кількома іншими оборонними лініями, як видно на карті нижче.

Screenshot-2023-06-28-at-22.37.16.png

Червона лінія показує приблизну лінію фронту у війні, а зелена – російські оборонні лінії, за спостереженнями OSINT-дослідників. Карта: Google Earth, лінії фронту: Ukraine Control Map, оборонні лінії за спостереженнями: Nathan Ruser.

З моменту будівництва дамби на початку травня річка Токмачка значно розлилася на схід від міста і затопила деякі найближчі до дамби поля.

planet-snapshot-2023-06-06-1536x864.png

Праворуч видно, як вода накопичується і розливається на довколишні поля. Ліворуч від мосту в центрі знімка видно бар'єр з піску. Зображення: Planet Labs

Сліди від шин, що ведуть від дамби, вказують на те, що вона також може функціонувати як переправа, хоча міст поруч на дорозі Р37, схоже, функціонує нормально.

За даними супутникових знімків Planet Labs, сліди до місця будівництва дамби з’явилися 3 травня, а 6 травня річка Токмачка була перекрита. Рівень води на східному боці дамби неухильно зростав у червні.

"Росія кілька місяців готувалася до українського контрнаступу на півдні країни. Багатошарова оборона складається з декількох ліній мінних полів, протитанкових ровів, бетонних загороджень і траншей, що охоплюють всю лінію фронту на значній глибині.

"Підняття рівня води в річці Токмачка може бути частиною більшої стратегії російських військ задля уповільнення просування українського контрнаступу. Зокрема, це може бути частиною зусиль, спрямованих на те, щоб сповільнити східне оточення Токмака у разі прориву ЗСУ поблизу міста", – пише дослідник Bellingcat Майкл Шелдон.

Враховуючи розмір дамби у Токмаку, затоплення через неї має бути незначним, порівняно з катастрофою через підрив Каховської ГЕС, резюмує Шелдон.

токмак контрнаступ зсу дамба оборона окупантів

Знак гривні
Знак гривні