Як втрата літака Іл-22М, збитого "Вагнером", позначиться на військових операціях РФ – розвідка Британії

24 червня сили протиповітряної оборони ПВК "Вагнер" збили російські військові вертольоти і літак повітряного командування Іл-22М. У свіжому звіті британської розвідки дали оцінку наслідків цієї втрати для окупаційних військ РФ.

"Іл-22М – складова відносно невеликого повітряного флоту чисельністю до 12 літаків, які активно використовували як для командування, та і для радіорелейних завдань. Ці спецлітаки досі відігравали ключову роль у керівництві російськими силами у війні проти України", – зазначають аналітики розвідки.

Вони додають, як особливо цінні, ці літаки діяли з безпечної зони російського повітряного простору, далеко поза зоною досяжності українських систем ППО.

EqT-8To8Msp-BSrn6wNG7g.webp

Збитий вагнерівцями Іл-22М. Фото: Медуза

Аналітики припускають, що втрата цього літака матиме негативний вплив на російські повітряні і наземні операції.

"У короткостроковій перспективі психологічний шок від втрати великої кількості екіпажу в такий спосіб майже напевно зашкодить моральному духу російських Повітряно-космічних сил РФ.

У довгостроковій перспективі є ймовірність того, що поточні рівні завдань доведеться знизити, щоб безпечно управляти флотом, що залишився. Це, швидше за все, підірве здатність Росії командувати і координувати свої сили, особливо під час операцій високої інтенсивності", – зазначають в огляді. 

Нагадаємо, що за підрахунками аналітичного проєкту Oryx, під час конфлікту з ПВК "Вагнер", окрім літака Іл-22М, російські військові втратили два гелікоптери Мі-8 і один гелікоптер Мі-35.

У попередньому огляді аналітики військової розвідки Великої Британії відзначали, що удари ЗСУ по мостах на Чонгарі суттєво ускладнили росіянам логістику. Зокрема, йшлося про те, що тимчасове закриття мостів призвело до того, що життєво важливі для окупантів логістичні конвої стали добиратися до фронту альтернативними маршрутами щонайменше на 50% довше.

втрати ворога бунт пригожина авіація рф

Знак гривні
Знак гривні