Вбивство підлітків у Бердянську було стратою. Червоний Хрест не допоміг – Лубінець

Вбивство двох неповнолітніх хлопців – Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова, яке сталося 24 червня 2023 року в окупованому Росією Бердянську, є позасудовою стратою.

Про це заявив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

В ефірі телемарафону Лубінець повідомив більше подробиць щодо підлітків, оскільки в ЗМІ були різні дані щодо їх смерті – одні говорили, що хлопці загинули під час перестрілки, а інші – що росіяни вбили їх ще раніше в СІЗО.

"На даний час єдине, що нам відомо – хлопці загинули. За моїми даними, це була страта і, можливо, після цього було якесь інсценування, щоб виправдати дії російських військовослужбовців", – цитує уповноваженого Цензор.НЕТ.

original.jpg

Фото: МІПЛ

Дмитро Лубінець розповів, що після отримання інформації від слідчого комітету РФ про підозри підліткам щодо нібито намагання провести диверсію на залізничній колії, одразу ж були звернення "по різних каналах до Росії, щоб, по-перше, нам надали всю інформацію про них, а, по-друге, щоб українських дітей повернули додому в Україну".

Також було термінове звернення до Міжнародного комітету Червоного Хреста, проте там заявили, що не мають доступу до тимчасово окупованого Бердянська, тож не можуть виконати свій мандат.

"Тіла не віддали рідним загиблих хлопців. Я зі свого боку звертався по каналу комунікацій до Москалькової (уповноваженої з прав людини у РФ, – ред.) офіційно, щоб тіла хлопців повернули родичам в Україну", – розповів Лубінець.

За даними Медійної ініціативи за права людини, що з'ясовує обставини вбивства Тіграна та Микити, хлопці були вбиті пострілами снайперів.

"Медійна ініціатива за права людини вважає відповідальними за вбивство Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова окупаційну владу Бердянська, конкретно старшого слідчого другого відділу з розслідування особливо важливих справ слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації Хусаінова І. Р., а також керівництво Слідчого комітету РФ, яке, на наше переконання, сприяє злочинам своїх співробітників проти дітей, та вище військово-політичне керівництво Російської Федерації, для якого терор і знущання над цивільним населенням є основою державної політики та окупаційних практик.

Не знімаємо також відповідальності з міжнародних організацій, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН, до яких напередодні у своїй резолюції звертався Європейський парламент із закликом втрутитися у ситуацію навколо підлітків та сприяти їхньому виїзду на територію, контрольовану урядом України. Жодної реакції на цей заклик не відбулося", – йдеться у заяві МІПЛ.

Правозахисники також наголошують, що очікують на посилення тиску і переслідувань близьких Тіграна та Микити з боку окупаційної влади. Тож втручання міжнародної спільноти, зокрема МКЧХ, залишається актуальним.

воєнні злочини рф бердянськ вбивство дітей червоний хрест

Знак гривні
Знак гривні