Росіяни знайшли застосування старим танкам: начиняють їх вибухівкою і скеровують на позиції ЗСУ (ВІДЕО)

Військовий експерт Мік Раян пише про чергову адаптацію російських військ: окупанти знайшли спосіб дистанційно використовувати застарілі танки, начинені вибуховими пристроями. Хоча цей спосіб не новий і не надто ефективний, його усе ж слід враховувати, застерігає австралійський генерал-майор у відставці. Далі переклад треду Раяна.

Російська армія відправила Т-54/55, начинений 6 тоннами тротилу, на позиції ЗСУ поблизу Мар'їнки Донецької області. Спроба провалилася, оскільки дистанційно керована бомба натрапила на міну за 100 метрів від лінії фронту, а потім була влучена пострілом з українського РПГ, що спричинило потужний вибух.

Це чергова тактична адаптація росіян в Україні. Начиняють старий танк вибухівкою і дистанційно направляють його на українські позиції. Звісно, нічого нового.

Німецька армія розробила і використовувала мініверсії цих мін під час Другої світової війни під назвою "гусеничні міни Голіаф". Вони несли 60 кг вибухівки й мали понад 600 м кабелю для дистанційного керування. Німці використовували їх у Нормандії, проте вони ніколи не були дуже ефективними. Вони були повільними та занадто легкими для ураження.

Fy8ByrYaMAAHZMZ.jpg

Фото: Мік Раян/твіттер

Це був еволюційний глухий кут, принаймні до того часу, поки наприкінці 20-го століття не з'явилися дистанційно керовані гусеничні транспортні засоби – роботи-сапери. Тисячі з них були використані в різних зонах бойових дій, а також поліцейськими силами по всьому світу.

Це не перший випадок, коли росіяни розробляють і розгортають безпілотні наземні транспортні засоби (БНТЗ) в Україні. Експерт з БПЛА та БНТЗ Семюель Бендетт раніше вже надавав оновлену інформацію з цього питання. Сюди входить розгортання російськими саперами безпілотного апарату без екіпажу. (Докладніше статтю Семюела про російські БНТЗ можна прочитати тут).

Тому цікаво, що росіяни, наводнивши поле бою в Україні тисячами автономних літальних апаратів, нарешті розгортають наземні безпілотні бойові машини.

Читайте також: Мік Раян: контрнаступ – найскладніша форма військової операції, тож не варто поспішати з висновками

І навіть якщо вони повільні та легкі для ураження, з такою кількістю вибухівки їм не обов'язково підходити дуже близько до українських військових, щоб спричинити смерть або руйнування. Росіяни напевно продовжуватимуть випробовувати цей підхід і вчитися.

Таке використання БНТЗ на полі бою в Україні є ще одним аспектом тактичної адаптації росіян, за яким слід спостерігати. Використання машин без екіпажу, особливо в наземних місіях з високим ступенем ризику, безсумнівно, буде розширюватися.

Читайте також: Адаптація. Як російська армія змінилася за час війни з Україною

БНТЗ танки адаптація зс рф застаріла техніка

Знак гривні
Знак гривні