Який "мирний план" просувають африканські лідери – Reuters

Африканські лідери можуть запропонувати низку "заходів зі зміцнення довіри" під час своїх початкових зусиль з посередництва у конфлікті між Росією та Україною

Про це пише Reuters, проаналізувавши проєкт рамкового документа, в якому міститься мета візиту африканських лідерів до України та Росії.

За даними інформагенції, йдеться про президентів Південної Африки та Сенегалу, які очолюють делегацію, а також про лідерів Замбії, Коморських островів та прем'єр-міністра Єгипту. У п'ятницю, 16 червня, делегація перебуває у Києві, а в суботу запланований візит до Санкт-Петербурга.

У рамковому документі зазначається, що метою місії є "просування важливості миру і заохочення сторін до переговорного процесу під керівництвом дипломатії".

"Конфлікт, а також санкції, накладені на Росію основними торговельними партнерами (африканського) континенту, негативно вплинули на африканську економіку і життєдіяльність", – йдеться в документі.

У документі перераховано низку заходів, які можуть бути запропоновані африканськими лідерами в рамках першого етапу їх взаємодії зі сторонами, що воюють.

Ці заходи можуть включати виведення російських військ, виведення тактичної ядерної зброї з Білорусі, призупинення виконання ордера на арешт Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом, і послаблення санкцій.

За цим може послідувати угода про припинення бойових дій, яка повинна супроводжуватися переговорами між Росією і Заходом, йдеться в документі.

На цих переговорах необхідно буде обговорити такі питання, як розгортання систем озброєнь середньої дальності, тактичних ядерних озброєнь і систем біологічної зброї.

"Від початку війни Африка опинилася в центрі нової конкуренції за вплив між Росією і Китаєм, з одного боку, і західними країнами, які закликають до засудження Москви, з іншого. Африканські уряди, однак, залишаються переважно нейтральними.

Україна в умовах воєнного часу намагається привернути увагу країн Глобального Півдня і кинути виклик російському дипломатичному впливу, намагаючись закріпити бачення, викладене Зеленським як єдиний життєздатний шлях до миру в його країні.

Роз'яснювальна робота, в рамках якої минулого місяця міністр закордонних справ України вирушив у друге воєнне турне африканськими країнами, набула ще більшої актуальності, оскільки в інших столицях з'явилися конкуруючі мирні пропозиції", – пише інформагенція.

Reuters додає, що серед заходів, які можуть бути запропоновані африканськими лідерами на першому етапі їхньої взаємодії, – "безумовна угода про постачання зерна і добрив".

7JWI3PXAUJNEXH3KVCV6TRQYVA.png

Президент Південно-Африканської Республіки Сіріл Рамафоса і генеральний прокурор України Андрій Костін відвідують місце масового поховання в Бучі, 16 червня 2023 року. REUTERS/Валентин Огіренко

Описуючи сьогоднішній візит африканських лідерів до Києва, на тлі якого росіяни здійснили масований обстріл столиці, інформагенція пише, що мирна делегація з Африки була вимушена тимчасово сховатися в укритті в одному з готелів.

"Знімальна група Reuters бачила, як африканські лідери, які прибули до Києва колоною автомобілів, зайшли в готель, щоб скористатися його бомбосховищем", – йдеться у повідомленні.

Повітряні сили ЗСУ повідомили, що під час атаки росіян 16 червня збили шість балістичних ракет "Кинжал", шість крилатих ракет і два безпілотники.

"Путін "зміцнює довіру", розпочавши найбільшу ракетну атаку на Київ за останні тижні, саме на тлі візиту африканських лідерів до нашої столиці", – написав у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Російські ракети – це послання Африці: Росія хоче більше війни, а не миру".

ракетний терор РФ африка дипломатія мирний план

Знак гривні
Знак гривні