Вигода Кремля від підриву Каховської ГЕС може виявитися нетривалою – Bloomberg

Руйнування Каховської дамби створило бар'єр для наступу українських військ, але зі спаданням паводкових вод ситуація змінюється, пише Bloomberg.

Після прориву Каховської дамби 6 червня повінь позбавила українські війська можливості переправитися через Дніпро для підтримки контрнаступу. Проте ця перевага для Кремля може виявитися нетривалою.

Нижче дамби паводкові води вже почали відступати і врешті-решт повернуть річку до її колишнього стану, хоча і з новими перешкодами, такими як винесені на берег міни та уламки. Вгору за течією, коли 230-кілометровий басейн Каховського водосховища спорожніє, з'являється абсолютно новий ландшафт, який потенційно може створити можливості для українських сил.

Вашингтонський Інститут вивчення війни вже змінює свої карти поля бою, щоб відобразити раптове зменшення водного потоку, який відділяє українські війська від окупованої території на східних берегах водосховища.

Оскільки Київ розгортає західне озброєння на мільярди доларів уздовж фронту, що простягається на понад 1500 км, Дніпро є ключовим елементом поля бою, забезпечуючи захист військам, що стоять один проти одного на більшій частині його південної частини.

-1x-1.jpg

Супутниковий знімок показує пошкодження Каховської дамби 6 червня. Джерело: Planet Labs PBC/AP Images

Остаточна висота цього бар'єру залежатиме від того, наскільки серйозно пошкоджена гребля, а також від мулу, який накопичився на дні водосховища з моменту будівництва греблі в 1950-х роках.

"Ключовим питанням тут є висота греблі, яка залишилася під водою після руйнування, – сказав начальник відділу гідрології Національної метеорологічної служби України Ілля Перевозчиков. – Ця висота визначає кількість води, яка залишиться".

До неділі рівень води у водосховищі впав приблизно наполовину, спустивши 73% його об'єму, повідомив директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота. За його словами, нещодавно оголені мулові відклади не дозволяють співробітникам компанії перемістити застряглі станції моніторингу на достатню відстань, щоб безпосередньо виміряти знижений рівень води.

У середу Сирота заявив, що рівень води у водосховищі, як очікується, продовжить падати, а паводкові води відступатимуть ще протягом тижня.

За словами Перевозчикова, поверхня під водою складається з мулу, і важко сказати, як швидко він висохне. Передбачити, що це, своєю чергою, означатиме для протиборчих збройних сил, ще важче, враховуючи, що місцевість і її стан будуть абсолютно новими.

Оскільки повінь наразі усунула будь-яку загрозу з боку Дніпра, російське командування передислокувало війська з позицій уздовж річки, щоб зміцнити оборону далі на схід, заявила 11 червня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Якщо водосховище повністю спорожніє, Дніпро на ділянці від Нової Каховки до Запоріжжя стане набагато меншою перешкодою для сил, які намагатимуться його перетнути, оскільки його середня глибина становитиме близько 3 метрів, а не 16,5. Відстань, яку українським військам потрібно буде подолати на північ від дамби, також різко скоротиться з максимальних 23 кілометрів до приблизно одного кілометра.

Згідно з картами, складеними в 1954 році, незадовго до будівництва Каховської греблі, Дніпро також часто ділився на менші протоки, звиваючись. Початкове русло річки під водосховищем мало широкі болота, а також мости через вузькі місця.

Хоча військова роль, яку цього разу відіграватиме руйнування Каховської греблі, залишається незрозумілою, її економічні наслідки передбачити легше.

За словами Олени Білан, головної економістки компанії Dragon Capital, попри удари по сільському господарству та металургійному виробництву, безпосередній економічний вплив повені не буде настільки значним, щоб змінити прогнози зростання.

Це пов'язано з тим, що економіка наразі розвивається краще, ніж очікувалося, сказала Білан, хоча в довгостроковій перспективі руйнування дамби означатиме "додаткові витрати на реконструкцію та ліквідацію наслідків".

повінь контрнаступ зсу деокупація півдня підрив каховської гес

Знак гривні
Знак гривні