На передовій не вистачає засобів радіоелектронної боротьби — військовослужбовець

Це особливо актуально на тлі повідомлень, що Росія налагодила промислове виробництво дешевих ударних дронів-камікадзе (FPV-дронів ), які можуть прицільно нищити наші окопи, опорні пункти, техніку тощо.

За словами військовослужбовця, який займається РЕБ в одній з частин на фронті, котра зараз тримає оборону, багато FPV-дронів у ворога і відсутність засобів для радіо електронної протидії цим дронам може стати проблемою. Бо, наприклад, антидронова рушниця на ці дрони не діє, вона пристосована для протидії цивільним коптерам (Мавіки, Аутели).

“В нас є і українська, і литовська рушниці. Але це, як на мене, трохи тупа штука. В бойових умовах її треба застосовувати із укриття, щоб кацапи не спалили. Треба працювати тільки по візуальному контакту і не в бік ворога. Тобто радіус ефективної дії буде десь метрів 300-400. Вона доволі швидко розряджається. Але якщо над головою висить якась ворожа фігня, то можна її посадити, в принципі, чи прогнати”, — каже військовий.

За словами нашого співрозмовника, для ефективної протидії цим та іншим безпілотникам потрібні машини придушення, які створюють радіотехнічні перешкоди на велику відстань. В Україні виробляється така машина, вона називається “Буковель”. Але на фронті "Буковелі" у великому дефіциті.

Відомий український зв'язківець-блогер Сергій Флеш пропагує так званий купольний РЕБ для окопів. Це його розробка, котра розташовується на позиції і постійно створює радіоперешкоди для дронів навколо. Масове виготовлення таких пристроїв в кустарних умовах практично неможливе — система занадто складна. Потрібна підтримка держави та фабричне виробництво.

“Ідея класна, було б добре перевірити її ефективність на нашому відрізку фронту”, — говорить наш співрозмовник.

Знак гривні
Знак гривні