США планують надати Україні танкові снаряди зі збідненим ураном – WSJ

Очікується, що адміністрація президента США Джо Байдена надасть Україні снаряди зі збідненим ураном після тижнів внутрішніх дебатів про те, чим оснастити танки "Абрамс", які США передають Києву.

Про це з посиланням на високопоставленого представника адміністрації Байдена повідомляє The Wall Street Journal.

Пентагон закликав, щоб танки "Абрамс", які США надають Україні, були озброєні снарядами зі збідненим ураном, які регулярно використовує американська армія. Вони є високоефективними проти російських танків. Випущені на високій швидкості, ці снаряди здатні пробити лобову броню російського танка на великій відстані.

"Снаряд влучає, як вантажний потяг, – сказав Скотт Бостон, аналітик з питань оборони корпорації Rand Corporation і колишній армійський офіцер-артилерист. "Він дуже довгий і дуже щільний. Тому він спрямовує велику кінетичну енергію на конкретну точку ворожої бронетехніки".

Пропозиція обговорювалася в Білому домі, де деякі чиновники висловили занепокоєння, що надання таких снарядів може викликати критику Вашингтона за те, що він надає озброєння, яке може нести ризики для здоров'я і довкілля.

Хоча збіднений уран є побічним продуктом процесу збагачення урану, він не викликає ядерної реакції. У торішньому звіті Програми ООН з навколишнього середовища зазначається, що найбільшу потенційну небезпеку становить "хімічна токсичність" цього металу, яка "може викликати подразнення шкіри, ниркову недостатність і підвищити ризик розвитку раку".

"Обговорення надання танкових снарядів зі збідненим ураном відбуваються в той час, коли Україна проводить масштабний контрнаступ. Високопосадовці адміністрації Байдена кажуть, що мета США – допомогти Україні досягти якомога більшого прогресу на полі бою. Але в адміністрації є розбіжності щодо того, як найкраще підтримати українські сили, зокрема щодо того, чи варто постачати касетні боєприпаси", – пише WSJ.

Видання додає, що деякі представники Пентагону виступають за надання касетних боєприпасів – відомих як вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення – українським військам, щоб допомогти їм ефективно протистояти російським окупантам.

контрнаступ танкові снаряди боєприпаси для зсу abrams

Знак гривні
Знак гривні