ЗСУ отримали боєприпаси з програмованим підривом (ВІДЕО)

Сили оборони України отримали на озброєння танкові уламково-фугасні боєприпаси з програмованим підривом DM11.

Відео із демонстрацією озброєння опублікували в соцмережах.

Як зазначає Мілітарний, номенклатуру боєприпасів, які союзники передають Україні разом із технікою, зазвичай не називають, тому це перше підтвердження появи подібного виду озброєння в ЗСУ.

Видання описує характеристики DM11, також відомого під індексом Rh31: це 120-мм уламково-фугасний танковий програмований боєприпас, розроблений компанією Defense Munitions International.

Боєприпас оснащений детонатором із програмованим таймером. Після заряджання електронний детонатор програмується на підрив у визначений екіпажем часовий проміжок, коли боєприпас буде пролітати над визначеними координатами. Тому екіпаж може встановити точку детонації по висоті та відстані таким чином, щоб досягти вибуху перед, позаду або навіть над ціллю.

За своєю ефективністю DM11 перевершує більшість західних багатоцільових боєприпасів, оскільки при його розробці не закладалось компромісу на користь бронебійних якостей. Бойова частина споряджена значно більшим об’ємом вибухової речовини порівняно з багатоцільовими боєприпасами. Це забезпечує більший руйнівний ефект.

Запрограмований боєприпас здатен працювати в трьох режимах: із затримкою (mV), без затримки (oV) і в режимі повітряного підриву в заданій точці (LSP). Функціонал DM11 дозволяє ефективно вражати широкий спектр цілей.

"Проте українські танкісти не зможуть повною мірою реалізувати потенціал цих боєприпасів. Для застосування режимів детонації DM11 необхідна наявність спеціальної електроніки програмування. Подібні системи інтегровані у танкову гармату Rh120 L55A1, які встановлюються на танки Leopard 2 у версії A7 та подальші модифікації, котрі відсутні на озброєнні ЗСУ.

Електронний підривник DM11 із заводу налаштований на детонацію без затримки, тому його можна застосувати як звичайний уламковий боєприпас із танків без електроніки програмування підривника, у тому числі з Leopard 2A4, Leopard 2A6 та американських M1 Abrams", – зазначає mil.in.ua.

боєприпаси для зсу танки західна зброя

Знак гривні
Знак гривні