"Золоті часи". Польща переживає масштабне й стрімке економічне диво: у чому причина успіху

Польща приєднається до клубу найбагатших країн світу швидше, ніж у 2030 році. А вже до кінця цього року рівень інфляції в країні почне знижуватися.

Так вважає економіст з Університету Козьмінського, повідомляє Ukrayina.pl.

"Підтверджую те, що кажу уже понад десять років — принаймні до 2030 року ми все ще будемо розвиватися швидше, ніж Західна Європа", – сказав в інтерв’ю Business Insider професор Марчін П’ятковський.

z29392828IH,Otwarcie-fabryki-Nemera-w-Szczecinie.jpg

Економіка Польщі зростає, зокрема, й завдяки роботі українців. Фото: Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl

Головні ознаки успіху

Науковець нагадав, що 10 років тому він передбачив, що до 2030 року Польща досягне рівня 80% доходів багатих європейських країн. Сьогодні він вважає, що це буде ще раніше. Він наголосив, що з четвертого кварталу 2019 року до першого кварталу 2023 року Польща залишається лідером економічного зростання в Європі.

Такі успіхи, за словами професора П'ятковського, не фіксували в Польщі вже понад 30 років. "Це все ще наш економічний золотий вік", – підкреслив економіст.

На думку П'ятковського, про успіх Польщі свідчить зокрема те, що "ми потроїли ВВП на душу населення".

"Ми в цьому питанні — європейський лідер. Жодна інша європейська країна не робила цього", — додав П'ятковський. Він також додав, що з 1991 року Польща розвивається навіть швидше, ніж Південна Корея.

Економіка Польщі вийшла вперед завдяки ЄС

За словами економіста, побоювання, що Польщу сприймуть як прифронтову країну, не підтверджуються, про що свідчить міцний злотий і приплив іноземних інвестицій.

Він також оптимістично налаштований щодо інфляції. "Світло в кінці тунелю вже є", — каже він і додає, що в 3 кварталі 2023 року темп зростання цін може впасти нижче 10%.

Як наголошує професор – без членства Польщі в Європейському Союзі не відбулося б польського економічного дива, "найбільшого в тисячолітній історії" країни.

Стрімкий ріст економіки Польща пережила торік. Економісти вважають, що тогорічний результат значною мірою є результатом напливу біженців з охопленої війною України, писали ЗМІ у січні 2023 року.

Тоді Мацей Кальвасінський, аналітик порталу Bankier.pl, зазначав, що, згідно з офіційними даними, вперше за понад 40 років ВВП Польщі за рік зріс більше, ніж ВВП Китаю.

Економісти ING Bank Śląski спрогнозували, що ВВП Польщі у прогнозі на 2023 рік "покращиться завдяки зниженню цін на газ, як в Польщі, так і Європи".

польща єс економіка біженці зростання

Знак гривні
Знак гривні