Каховську ГЕС, найпевніше, зруйнував навмисний вибух зсередини, – NYT

Видання The New York Times, опитавши експертів, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС став вибух зсередини.

"Експерти попереджають, що наявні докази дуже обмежені, але кажуть, що внутрішній вибух є найімовірнішим поясненням руйнування масивної сталезалізобетонної дамби. А місцеві жителі повідомляли в соціальних мережах, що чули потужний вибух приблизно в той самий час, коли дамбу було прорвано, о 2:50 ночі.

Вибух у закритому просторі, коли вся його енергія спрямовується на навколишню структуру, може завдати найбільшої шкоди. Навіть тоді, за словами експертів, для прориву дамби знадобилися б щонайменше сотні фунтів вибухівки. Зовнішня детонація бомби або ракети спрямує на дамбу лише малу частину своєї сили, і для досягнення подібного ефекту знадобиться вибухівка в багато разів більшої потужності", ― пише видання.

dam-still-videoSixteenByNine1050.png

Фото: Planet Labs

NYT цитує професора інженерії й експерта з вибухових речовин в Університеті Іллінойсу Ніка Глумака, який наголошує, що кількість вибухівки, яку може нести боєголовка, обмежена. За його словами, навіть "пряме влучання" може не зруйнувати дамбу.

"Для цього потрібна значна кількість енергії", ― сказав Глумак. "Подумайте про сили, які діють на споруду в процесі експлуатації ― вони величезні. У вас є масивна сила води".

Грегорі Б. Бехер, професор інженерії в Університеті Меріленда і член Національної академії інженерії, який вивчав руйнування дамб, сказав, що руйнування Каховської ГЕС виглядають підозрілими.

Він пояснив, що деякі дамби руйнуються через сильні потоки води, що "переповнюють" їх. Однак, за його словами, в такому разі руйнування починається з земляної частини дамби, з обох берегів.

Але фотографії та відеозаписи показують, що Каховська дамба була прорвана насамперед посередині, поруч з електростанцією, що прилягає до берега, який контролює Росія. Обидва кінці дамби спочатку здавалися неушкодженими, хоча впродовж дня руйнувалася дедалі більша частина дамби.

Поєднання пошкоджених шлюзових затворів і високої води може зірвати кілька затворів, але не очікується, що вони розірвуть на частини таку велику частину дамби, сказав професор.

експерти підрив каховської гес росія терорист

Знак гривні
Знак гривні