Каховська ГЕС була розрахована витримати ядерний удар. Ні про яку її саморуйнацію не може бути й мови

Розповідає інженер, який проєктує греблі.
Read this article in English

ТЕКСТИ звернулися до людини яка в Україні одна з найбільш обізнаних у галузі будівництва і експулуатації дамб - головного інженера проекту(ГІП) інституту “Укргідропроект” Миколи Калініна. “Укргідропроект” – установа, що спеціалізується на проєктуванні об’єктів енергетики на річках ще з першої половини XX століття. Головний інженер проекту це провідний фахівець, через якого проходить затвердження усіх проектів інституту.

Микола Калінін: Каховська ГЕС була спроєктована і побудована так, щоб витримати ядерний удар ззовні. Тому будь-які розмови, що вона могла якось сама зруйнуватися, не мають під собою жодних підстав. Це виключено. Ще раз – гребля розрахована на ядерний удар.

Так, на Каховській греблі були зруйновані затвори на кількох прольотах, і вони пропускали воду. Близько п’яти затворів були відкриті, і через них постійно спускалася вода.

- Яким же чином її таки зруйнували?

Це мало бути кілька вибухів, які були проведені одночасно. Скоріш за все була замінована сама гребля, якраз у тих прольотах, які були відкриті, і, можливо, трохи далі. Плюс була замінована сама будівля ГЕС, де встановлені гідроагрегати для генерування електроенергії. Звернімо увагу – замінована зсередини. Бо, як я казав вже вище, гребля була спроєктована і побудована так, щоб витримувати надпотужний удар ззовні. Але не підриви зсередини.

Screenshot 2023-06-07 152634.jpg

Каховська ГЕС до окупації росіян. Фото з Вікіпедії

Якщо грамотно закласти вибухівку, якщо хтось підказав, а ми знаємо, що там працювали робітники російської енергетичної структури, то можна, зрештою, отримати те, що ми й отримали.

Те, що була підірвана саме будівля ГЕС, може свідчити й про те, що росіяни хотіли зруйнувати не лише греблю, а й всю ГЕС як енергооб’єкт загалом.

- Прихильники саморуйнації греблі посилаються на те, що не було чути якогось надпотужного вибуху…

Так його і не могли почути, оскільки все це було закладено в глибині будівлі ГЕС – у внутрішніх приміщеннях, нижче рівня води.

- Під чиїм контролем була частина греблі, де, ймовірно, була закладена вибухівка?

Під контролем росіян, звісно. Вони все там контролювали.

каховська гес херсон війна

Знак гривні
Знак гривні