Як змінився Дніпро за першу добу після руйнування Каховської ГЕС

Підрив російською армією Каховської ГЕС не лише призвів до загибелі людей, екологічної катастрофи й страшних руйнувань. Це один із найбільших терористичних актів, який знала історія людства, але справжній масштаб цього жахіття ми збагнемо тільки згодом.

Операція із порятунку мешканців затопленого правобережжя Херсонщини розпочалась майже миттєво, до неї залучені й рятувальники, і поліція, і волонтери.

Невідомо, скільки вода ще буде підійматись, але фахівці кажуть, що протягом першої доби-двох після підриву ГЕС затоплення досягне піку. Сподіваємось, що вже завтра зупиниться підвищення рівня води, і вона почне відходити. Проте вода із водосховища буде витікати загалом від двох тижнів до місяця. Тільки тоді ми зрозуміємо довгострокові наслідки та побачимо нове русло Дніпра.

Поки що ми бачимо, як на наших очах розгортається катастрофа. Яка також може відтермінувати низку військових операцій та на певний час убезпечити окупантів від форсування Дніпра українськими ДРГ, які завдавали росіянам немало клопоту на лівобережжі.

Нижче наведені супутникові знімки, які показують зміни, що відбулись протягом доби. Порівняйте, як виглядав Дніпро до теракту та після нього.

Уже через добу помітні перші наслідки руйнування дамби. Водосховище починає поступово міліти, а рівень води падати навіть у Запоріжжі.

Ймовірно, тисячі людей втратили своє житло внаслідок повені після знищення дамби на Каховському водосховищі. Відбудовувати та відновлювати доведеться не лише приватні будинки, а й багатоповерхівки, які можуть стати аварійними й непридатними для життя після підтоплення.

Брак питної води

У довгостроковій перспективі найперше, що ми можемо відчути – це нестача води. З Каховського водосховища живилась величезна кількість населених пунктів, зокрема великих міст. Брак питної води, ймовірно, відчують у Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні, Енергодарі, Херсоні та менших містечках і селах на обох берегах Дніпра.

Уже зараз через підняття мулу та повінь вода із комунальних мереж може бути непридатною для вживання.

Центральна частина водосховища – від "великого резервуару" до самої дамби.

Водозабір для населених пунктів відбувався не тільки із "великого резервуара", а й з рукава, який тягнувся від селища Золота Балка до самої дамби на Каховському водосховищі. В цьому місці також відбувається водозабір на зрошувальну систему півдня Херсонщини – північніше Каховки, а перед самою дамбою – водозабір Кримського каналу.

Через руйнування дамби південь Херсонщини може втратити свій аграрний потенціал на довгі роки.

Ділянка Дніпра від ГЕС до дельти. Саме тут розгортається трагедія, яку своїм терактом спричинила Росія

Хімічне забруднення

Через затоплення населених пунктів – зокрема і деяких районів Херсона – у Дніпро витекли десятки тонн хімічних речовин: від автомобільного палива та мастил до залишків вибухових речовин, хімічних добрив, продуктів життєдіяльності людини. Це спричиняє також і екологічну катастрофу, адже всі ці сполуки виносить у Чорне море.

Також від повені постраждали й тварини: хатні, свійські, дикі. Близько 300 тварин загинуло в зоопарку окупованої Нової Каховки.

Міжнародні екоактивісти досі не зробили жодної заяви щодо екоциду, який влаштувала Росія.

Також у мережі є численні відео самопідриву боєприпасів, які були знесені паводком. Не виключено, що вони можуть бути рознесені на десятки кілометрів і зроблять всю зону в дельті Дніпра та Дніпро-Бузькому лимані небезпечною.

Укргідроенерго вже оцінило відновлення ГЕС більше ніж у мільярд доларів, а строки виконання – у понад 5 років. Скільки коштів треба буде на ліквідацію довготривалих наслідків – зараз важко прогнозувати, але суми будуть астрономічні.

війна каховське водосховище тероризм каховка каховська гес

Знак гривні
Знак гривні