Скільки вдалося заощадити на перших торгах через Prozorro із закупівлі харчування військових

6 червня у Міноборони відбулися торги із закупівлі харчування за допомогою системи Prozorro, повідомила журналістка Тетяна Ніколаєнко.

Вона зазначила, що загальна вартість лотів була 24 671 395 000 гривень. Попередньо сума, на яку проторгували, становить 18 298 870 368 гривень.

Тобто заощаджено понад 25% коштів, точніше 6 мільярдів 298 мільйонів гривень бюджетних грошей, наголосила журналістка.

"Це попередні дані, є нюанс по одному з лотів, де сталась технічна помилка, і він, очевидно, буде переторгований.

Так, можливо, сьогоднішні торги – це не кардинальна зміна системи, і ми не викинули фірми, які роками заробляють на годуванні армії. Але в тому числі завдяки позиції членів антикорупційної ради й особистій самовідданості Дани Ярової ми вивели ці торги на Prozorro.

Інакше, це були б закриті договори з тими ж учасниками. Зараз ми їх змушуємо грати за нашими правилами. Як каже Юрій Ніколов, вони крали по 5 грн, тепер зможуть по 5 копійок. Це викликало і може ще викликати неабиякий супротив", – зазначила Ніколаєнко.

Журналістка додала, що цілком імовірно, що найближчим часом буде переглянуто наказ міністра і в ньому може змінитись статус волонтерки і громадської діячки Дани Ярової. "Але просто знайте, що без неї цього б не було. І ще віддаю належне середній ланці міністерства, які вибрали відкритість і прозорість. Сподіваюсь, вони лишаться в комітеті", – написала Ніколаєнко.

Водночас Дана Ярова повідомила, що "завтра ми відкриваємо документацію і перевіряємо на дотримання кваліфікаційних вимог". "Але я не думаю, що щось от геть суттєво зміниться", – додала вона.

"Так, мені б хотілося, щоб зайшло більше бізнесів. І, може, побачивши ці торги, наступного разу бізнес буде більш сміливо виходити на торги. Так, все ще можна критикувати. Але, великого слона їдять маленькими шматочками.

Єдине, завтра в Київському окружному адміністративному суді на 11.30 скандально відомий фігурант яєць по 17-ть ТОВ "Актив компані" буде оскаржувати всі 22 процедури закупівлі харчів для ЗСУ по Прозорро. Запрошуємо всіх небайдужих долучитися до відкритого судового процесу", – написала Ярова.

харчування прозорро тендери міноборони

Знак гривні
Знак гривні