Україна підготувала мережу агентів у Росії та передає їм дрони для атак – CNN

Україна створила мережу агентів у Росії, які працюють над здійсненням диверсій проти російських об'єктів, і надає їм безпілотники для здійснення атак.

Про це повідомляє CNN з посиланням на дані американської розвідки.

Американські чиновники вважають, що ці проукраїнські агенти в Росії здійснили атаку на Кремль на початку травня, запустивши безпілотники з території РФ.

Видання зазначає, що неясно, чи інші атаки безпілотників, здійснені останніми днями – в тому числі одна, спрямована на Московську область, і ще один удар по нафтопереробних заводах на півдні Росії – також були здійснені з російської території.

Дивіться також: Добірка відео: дрони атакують Москву

"Але американські чиновники вважають, що Україна підготувала диверсійні групи всередині Росії, що складаються з проукраїнських симпатиків і оперативників, добре підготовлених для ведення такого роду війни. Вважається, що Україна надала їм безпілотники українського виробництва, і двоє американських чиновників заявили CNN, що немає жодних доказів того, що будь-який з цих ударів був здійснений за допомогою безпілотників, наданих Сполученими Штатами.

Чиновники не змогли точно сказати, як Україні вдалося переправити безпілотники в тил ворога, але два джерела повідомили CNN, що вона створила добре відпрацьовані контрабандні маршрути, які можуть бути використані для відправки безпілотників або їхніх компонентів до Росії, де вони потім можуть бути зібрані", – пише CNN.

230601154314-02-week-in-photos-0601.webp

Наслідки атаки дронів на Москву 30 травня. Фото: Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images

Представник європейської розвідки зазначив, що російсько-український кордон має велику протяжність і його дуже важко контролювати, що робить його сприятливим для контрабанди. "Ви також повинні враховувати, що це периферійний регіон Росії", – сказав чиновник. "Виживання – це проблема кожного, тому гроші творять чудеса".

Хто саме контролює цю мережу, також неясно, повідомили джерела CNN, хоча американські чиновники вважають, що до цього причетні елементи української розвідувальної спільноти. Президент України Володимир Зеленський встановив загальні параметри того, що дозволено робити його розвідці та службам безпеки, сказали два джерела, але не кожна операція вимагає його підпису.

На прохання прокоментувати ситуацію речник голови Служби безпеки України припустив, що загадкові вибухи та удари безпілотників на території Росії триватимуть і надалі. "Ми будемо коментувати випадки "бавовни" тільки після нашої перемоги", – сказав він.

"Протягом останнього року в Росії постійно виникають загадкові пожежі й вибухи на нафтобазах, залізницях, військоматах, складах і трубопроводах. Але офіційні особи помітили зростання кількості таких атак на російській території в останні тижні, починаючи з нападу на будівлю Кремля. За словами одного з джерел, знайомого з даними розвідки, це "кульмінація багатомісячних зусиль" українців зі створення інфраструктури для таких диверсій", – пише CNN.

Читайте також: Атаки дронів у РФ і рейди російських добровольців – "формувальні операції" перед контрнаступом ЗСУ, – FT

Видання додає, що хоч публічно високопосадовці США засудили удари по території Росії, попередивши про можливість ескалації війни. Але в приватних розмовах вони кажуть, що вважають транскордонні атаки розумною військовою стратегією, яка може відволікти російські ресурси на захист власної території, тоді як Україна готується до масштабного контрнаступу.

диверсії в рф атаки на території РФ бавовна

Знак гривні
Знак гривні