Атаки дронів у РФ і рейди російських добровольців – "формувальні операції" перед контрнаступом ЗСУ, – FT

Атаки безпілотників і рейди російських добровольців у прикордонних областях Росії можуть бути пов'язані з тим, що Україна проводить "операції з формування обстановки", щоб ввести в оману чи відвернути увагу російського командування і сформувати сприятливе для себе тло для контрнаступу.

Таке припущення висловили західні експерти виданню Financial Times, інформує Zn.ua.

"Спочатку був загадковий удар безпілотника по Кремлю. Потім було «вторгнення», незручні для Москви наслідки якого можуть змусити її перекинути війська в прикордонні регіони. Потім, наприкінці минулого тижня, Україна здійснила атаку морських безпілотників на російський шпигунський корабель у Чорному морі.

У вівторок вранці до двох десятків безпілотників атакували Москву. Перед довгоочікуваним контрнаступом української армії ці атаки були лише чотирма з цілої низки дедалі сміливіших «операцій з формування обстановки», які Україна розпочала цього місяця. Від символічних ударів до більш стратегічно важливих атак, ці операції є частиною стандартної військової практики", – пише FT.

Їхньою метою, за словами представників оборонних відомств і аналітиків, є обдурити ворога, вплинути на його мислення й іншим чином «сформувати» умови на полі бою перед великим наступом.

«Операції обману завжди були частиною війни, але зараз їхній ефект посилюється соціальними мережами. Це українські операції в сірій зоні, які вимагають від Росії витрачати ресурси: війська чи зусилля про інформаційних операцій. Вони схожі на трюки фокусника: вони обманюють глядача і змушують його звернути увагу на щось інше», – каже майор армії США у відставці Джон Спенсер.

Вибух двох безпілотників на тлі купола Кремля третього травня став першим у нещодавній серії драматичних українських ударів, хоча Київ заперечує свою причетність. Сьогодні ж вранці ранкових після хвилі російських атак на Київ над Москвою вибухнули кілька безпілотників. Російська влада стверджувала, що збила всі апарати до того, як вони досягли своїх цілей, але ця атака знову викрила вразливість російської столиці.

«Успішний наступ починається з успішного психологічного наступу. Російський бойовий дух не на найвищому рівні», – сказав високопоставлений український чиновник.

Не менш дивна подія сталася 22 травня з вторгненням двох підтримуваних Україною груп російських партизанів у російську прикордонну Бєлгородську область, яке, за словами українського чиновника, показало росіянам, що «їхні кордони не назвеш непроникними».

«Ідея полягає в тому, щоб створити багато дилем для російського командування. Проблеми, такі як прорив лінії фронту, привертають увагу. Дилеми, навпаки, паралізують дії», – сказав Майк Мартін, офіцер британської армії у відставці й автор книги «Як вести війну».

Схоже, що операції з формування мали певний психологічний ефект у Москві. Коментуючи рейди російських добровольців під Бєлгородом, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що війна вимагає «дуже складної і напруженої роботи», яка «постійно породжує нові питання». Після атаки безпілотників на Москву у вівторок російський Telegram-канал «Рибар», який підтримує російську війну проти України, написав: «Якщо метою атаки було залякати населення, то факт появи українських безпілотників у небі над Москвою вже зробив для цього достатньо».

Представник української військової розвідки тим часом прокоментував, що цей рейд і інші, які можуть послідувати, мали на меті «завдати удару по моральному духу росіян і змусити їх передислокувати війська» вздовж кордону. При цьому він додав, що «ми поки що не бачимо жодних ознак» цього.

Україна успішно використовувала подібну тактику минулого літа. Протягом декількох тижнів вона обговорювала ідею південного контрнаступу. Коли російські війська рушили на південь, Київ натомість розпочав бліцкриг на північ, пробивши проріджені російські лінії навколо Харкова.

«Україна використовує російський сценарій проти Росії», – сказав Спенсер, зазначивши, що Москва вперто поширює припущення про можливість початку російського наступу з території Білорусі. «Якою б малоймовірною не була ця атака, сама її можливість змусила Україну розмістити війська поблизу кордону, про всяк випадок. Зараз українці так само відвертають увагу Росії», – пояснив експерт.

Утім, і Росія не сидить, склавши руки. Вона посилила ракетні та безпілотні атаки на українські міста. 13 травня потужний вибух, ймовірно, на складі боєприпасів, сколихнув Хмельницький, пошкодивши школи, медичні центри, житлові будинки та промислові об’єкти. У понеділок також було завдано удару по міській військово-повітряній базі. Крім того, Росія розгорнула власні інформаційні операції. Вона також побудувала потужні оборонні укріплення вздовж лінії фронту.

Західні чиновники застерігають, що досі не ясно, наскільки ефективним виявиться контрнаступ України. Але Київ продовжуватиме свої операції з формування, поєднуючи їх з точними атаками, спрямованими на деградацію російських військових активів і можливостей, додали вони. Це можуть бути далекобійні удари з використанням крилатих ракет Storm Shadow, а також атаки безпілотників по «жирних цілях», як-от розвідувальний корабель «Іван Хурс».

«Українці випробовують і зондують, з'ясовуючи, що працює, а що ні. Весь сенс цього контрнаступу полягає в тому, що ні Росія, ні західні союзники не знають, коли він насправді розпочнеться. І ми бачимо зараз, що вони змушують росіян постійно гадати», – сказав високопоставлений західний чиновник.

стратегія спецоперації контрнаступ зсу атаки на території РФ

Знак гривні
Знак гривні