ПЦУ переходить на новий календар: коли будуть нерухомі свята

Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят.

Таке рішення ухвалили 24 травня під час засідання архієрейського собору в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври, передає Суспільне.

На собор приїхали з усієї України понад 50 архієреїв. Спершу відбулась загальна молитва та заупокійна молитва за воїнів. Далі почалось обговорення та погодження нового календаря. Напередодні священнослужителі у своїх громадах проводили обговорення, чи готові відзначати парафіяни ПЦУ свята в інші дні.

"У 2019 році я казав, що протягом п'яти років ми зможемо перейти, коли буде готове суспільство. І цей час настав, суспільство готове і ми втілюємо реформу календаря. Але це буде без примусу, парафії, які захочуть лишитись на старому календарі, зможуть це зробити. Але з часом всі будуть на новому календарі", — заявив ВВС Україна митрополит Епіфаній на початку історичного собору.

_129848157_photo_2023-05-24_10-39-53.jpg

Фото: BBC Україна

“Новоюліанський календар — є той календар, який був створений на початку двадцятого століття на основі сучасних досліджень і був схвалений якраз 100 років тому”, — прокоментував рішення ПЦУ митрополит Білоцерківський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

За його словами, зараз цим календарем користуються 10 православних церков. І ПЦУ до них долучатиметься.

Після переходу на новий календар святкування Різдва буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята: Покрова на 1 жовтня, Водохреще на 6 січня і Миколая на 6 грудня. Але це не стосуватиметься Великодня та Трійці.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян, проте, як заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, питання вже вирішене й з 1 вересня перехід буде.

Нагадаємо, що рішенням Архирейського Синоду Українська греко-католицька церква з 1 вересня переходить на новий календар і святкуватиме Різдво 25 грудня.

реформи календар пцу свята

Знак гривні
Знак гривні