Наскільки постраждала через війну "зелена" енергетика в Україні

Через намагання російських окупантів знищити енергосистему України пошкоджено близько 50% енергетичної інфраструктури. Не стала винятком і так звана зелена енергетика, частка якої в структурі виробництва до великої війни становила понад 13% і нарощувала потужності, пише ЕП у великому огляді. ТЕКСТИ публікують ключові тези статті

До великої війни встановлена потужність відновлюваної енергетики (ВДЕ) становила близько 10 ГВт. Більшість її об’єктів збудували до 2020 року – у період, коли діяв високий "зелений" тариф. Влітку того року депутати його знизили.

До 2022 року інвестиції в галузь перевищили 12 млрд дол.

Після початку великої війни багато об’єктів ВДЕ опинилися в окупації, у регіонах, де тривають активні бої, та в прифронтових областях.

Через пошкодження підстанцій та мереж, обстріли, розкрадання обладнання окупантами та відсутність доступу до електростанцій робота об'єктів "зеленої" енергетики на тимчасово окупованих територіях припинилася.

За оцінкою міністра енергетики Германа Галущенка, до кінця жовтня 2022 року з експлуатації довелося вивести близько 75% вітрових станцій та 45-50% – сонячних. Левова частка з них розташована на півдні України.

Учасники ринку обережні в оцінках і наголошують, що порахувати точну суму збитків сектору можна буде лише після повної деокупації захоплених територій. За оцінками учасників ринку, у кінці 2022 року втрати виглядали так.

2d2baf8-poperednya-otsinka.jpg

Інфографіка: ЕП

У січні 2023 року відновив роботу перший деокупований об’єкт – Трифонівська сонячна електростанція (СЕС, 10 МВт) компанії ДТЕК Рината Ахметова, а минулого тижня – перша черга Тилігульської вітряної електростанції (ВЕС, проєктна потужність 114 МВт) на Миколаївщині.

Ахметов втратив найбільше "зеленої" генерації: на окупованих територіях залишаються три ВЕС загальною потужністю 500 МВт. Це майже половина від загальної потужності об’єктів відновлюваної енергетики ДТЕК – 1,14 ГВт.

В окупації перебуває ще одне велике підприємство Херсонщини – вітропарк "Віндкрафт Україна" шведського бізнесмена Карла Стурена. "Віндкрафт" володіє пʼятьма ВЕС потужністю 335 МВт, це 21% від загальної потужності в Україні.

Загалом велика війна завдала галузі значних втрат, про що свідчить більш ніж дворазове падіння частки ВДЕ в загальному обсязі виробництва електроенергії. До 2022 року цей показник становив 13,4%, зараз – 5-6%.

За рік великої війни галузь недоотримала майже 50% коштів. На початку 2023 року рівень розрахунків зріс до 91%, однак в наступні місяці знову почав падати.

З огляду на необхідність вирішення низки хронічних та створених війною проблем народні депутати зареєстрували шість законопроєктів, направлених на "відновлення та "зелену" трансформацію енергосистеми України".

Згодом їх об’єднали та ухвалили в першому читанні. Документ містить зміни, покликані стимулювати розвиток "зеленої" генерації в Україні.

За словами одного з ініціаторів законопроєкту Андрія Жупанина, до другого читання подано близько 500 правок, з яких 200 – так званий спам.

"Є дискусійні питання, але це нормальний робочий процес, тривають обговорення та підготовка до другого читання. Не думаю, що до наступного голосування щось кардинально зміниться, тому що ключові умови були узгоджені до першого читання. Щодо ухвалення – налаштовані позитивно", – каже депутат.

війна екологія зелена енергетика війна економіка

Знак гривні
Знак гривні