Переполох на Бєлгородщині: російські добровольці створюють "смугу безпеки", – ГУР

У понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом з'явилась інформація про прихід на територію області російських добровольців. У Головному управлінні розвідки України розповіли, що на території РФ проводиться операція для "створення смуги" безпеки лише за участі громадян Росії.

Легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" здійснюють операцію на території Бєлгородської області для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців, сказав Суспільному речник ГУР МОУ Андрій Юсов.

За його словами, операцію здійснюють лише громадяни Росії.

"Так, сьогодні "Русский добровольческий корпус" та "Легион Свобода России", які складаються з громадян Російської Федерації розпочали операцію по звільненню цих територій Білгородщини від так званого режиму Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення", — сказав Юсов.

Юсов зазначив, що РДК і Легіон "Свобода Росії" діють у межах українського правового поля у складі Сил оборони. "Що стосується їхньої діяльності на території РФ, оскільки до складу входять громадяни РФ, і РДК, і Легіон, окрім одноіменних формувань на території України, так само є політичними структурами і громадськими рухами на території Росії з автономним управлінням і власними рішеннями", – сказав Юсов у коментарі Liga.net.

Що відомо про інцидент

Вранці 22 травня губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков повідомив про нібито обстріл кількох сіл Грайворонського міського округу, інформує УП.

"Спрацювала наша система ППО. Частина ракети впала на город приватного житлового домоволодіння у селі Антонівка. Вибухотехніки та оперативні служби на місці починають знешкодження", — написав він у Телеграм.

Також російський чиновник заявив про обстріл ще кількох населених пунктів: Грайворон і сіл Козинка, Гора-Поділ, Замостя.

Згодом бійці "Русского добровольческого корпуса" повідомили, що перебувають на території Росії. Зокрема, вони опублікували відео біля вказівних знаків Бєзлюдівки, Чуровічєй та Любимівки — прикордонних населених пунктів Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ.

Тим часом ще один антипутінський легіон "Свобода Росії", який воює на боці України, записав відеозвернення із закликом до росіян боротися за вільну від Путіна Росію.

Близько 14:00 легіон "Свобода Росії" та РДК заявили, що звільнили Козинку Бєлгородської області й зайшли в населений пункт Грайворон.

Згодом легіон "Свобода Росії" повідомив про звільнення ще одного населеного пункту під назвою Гора-Подолі про початок штурму Грайворона.

Російські ресурси поширюють відео з волаючою у Бєлгороді сиреною і повідомляють про знищення прикордонного пункту "Грайворон". У мережі також з'явилося відео, на якому танк заїжджає на територію КПП "Грайворон".

У пресслужбі легіону "Свобода Росії" Суспільному розповіли, що "ситуація складна, легіон та РДК створюють демілітаризовану зону на кордоні з РФ, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну".

"Надалі — рухаємося до звільнення всієї Росії від путінського диктату та припинення злочинної війни", — зазначили там.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, на виїзд із російського Бєлгорода утворилися величезні затори з автомобілів росіян, які прагнуть виїхати з міста через початок бойових дій у регіоні.

Водночас у телеграм-каналі "Белгород news", де спершу з'явилося відео, стверджують, що кадри нібито зафіксували затор, який утворився через ДТП, а не через евакуацію.

Згодом губернатор Бєлгородської області РФ Гладков повідомив, що в області запроваджено правовий режим контртерористичної операції, "який встановлює спеціальні заходи та тимчасові обмеження".

"Починаючи від перевірки у фізичних осіб документів, що засвідчують їхню особу, та закінчуючи зупиненням діяльності небезпечних виробництв та організацій, у яких використовуються вибухові, радіоактивні, хімічно та біологічно небезпечні речовини", – написав російський чиновник.

РДК гур вибухи в рф бєлгород

Знак гривні
Знак гривні