Як канадські лікарі в Польщі відновлюють обличчя пораненим українським воїнам, − WSJ

Канадська команда лікарів проводить складні операції, які допомагають солдатам повернутися до своїх родин − або на фронт, пише у репортажі The Wall Street Journal. Нижче наводимо скорочений переклад тексту.

Організація Об'єднаних Націй заявляє, що задокументувала понад 14 000 поранень серед цивільного населення України з початку російського вторгнення, додаючи, що реальні цифри значно вищі. За оцінками, десятки тисяч українських військовослужбовців були поранені в ході бойових дій, хоча Київ не публікує ці цифри.

Деяким з них потрібна низка важливих операцій, щоб відновити свої обличчя. Лише невелика частина з них отримає доступ до такого досвіду, оскільки попит на операції дуже великий.

Команда з дев'яти хірургів і десятків інших медичних працівників наприкінці минулого місяця вирушила з Торонто до колишнього шахтарського містечка Челядзь на півдні Польщі. Для лікарів це була їхня третя місія в Польщі з початку повномасштабної війни. Вони проводять у середньому п'ять-шість інтенсивних операцій на день.

im-783553.jpg

Фото WSJ

До повномасштабного вторгнення Росії вони працювали в Україні, але зараз медичні заклади там зосереджені на невідкладних операціях для порятунку життів. Лікарня в Челядзі міститься далеко від лінії фронту і має повний набір хірургічного обладнання, необхідного для проведення складних реконструктивних операцій. Машини швидкої допомоги перевозять пацієнтів туди й назад між лікарнею і Львовом.

Головний хірург і засновник Канадсько-української програми хірургічної допомоги Олег Антонишин − син українських емігрантів. Він вирішив, що поїде в Україну у 2014 році, після того, як побачив травми, отримані протестувальниками у вуличних боях під час Революції гідності.

"Поранення, які ми бачимо, безумовно, стають дедалі гіршими", − сказав він.

У той час як протезування кінцівок покликане повернути функціональність втраченим рукам і ногам, реконструктивна хірургія обличчя представляє подвійну складність: відновити здатність жувати та говорити, дозволяючи пацієнтам знову виражати емоції або виглядати, наскільки це можливо, так само як раніше.

im-783560.jpg

Фото WSJ

У Челадзі технік Гленн Едвардс має завдання виготовити серію копій підборіддя, щелеп і носів, створених на 3-D принтері з фотографій, наданих родинами пацієнтів. Моделі допомагають хірургам реконструювати риси обличчя пацієнтів, щоб максимально наблизити їх до оригінального вигляду.

Пацієнт Антон Карпенко потрапив під російський артилерійський обстріл, який засипав його тіло осколками, залишивши сильні шрами й понівечивши обличчя. Російські солдати взяли його в полон. Карпенко повернувся в Україну в межах обміну полоненими в листопаді.

Інший пацієнт − снайпер 80-ї десантно-штурмової бригади Олександр Карпець пам'ятає, як осколки російського танкового снаряда відірвали йому нижню щелепу. Відтоді, як у вересні його винесли пораненого з поля бою, Карпець намагається відновити своє життя. Він їсть, засовуючи великий шприц з рідкою їжею собі за понівечений язик.

im-783558.jpg

Олександр Карпець намагається відновити своє життя. Фото WSJ

Місяцями він не дозволяв своїй 6-річній доньці бачитися з ним. "Ось так я виглядаю зараз, − каже він, відтягуючи синю хірургічну маску, щоб показати своє частково відновлене обличчя. − Як я можу показати це маленькій дитині?"

Зараз Карпець проходить реконструктивну операцію. Лікування, яке отримує він та 38 інших пацієнтів − всі вони солдати або цивільні особи, понівечені війною, − має на меті допомогти їм відновити здатність говорити та жувати, з надією повернутися до суспільства або навіть повернутися на передову.

Напередодні своєї другої операції на початку травня, операції зі створення нових губ, Карпець був сповнений надії. "Мені пощастило. Я живий. Я повністю довірився цим лікарям, вони найкращі у світі", − сказав він.

У Херсонській області України солдат-піхотинець Павло Щербина, колишній ІТ-спеціаліст, потрапив під артилерійський обстріл росіян. "Я доторкнувся до обличчя і відчув, що з нього тече багато крові, і просто висять шматки обличчя", − розповів він.

im-783582.jpg

Павло Щербина переніс кілька операцій з відновлення обличчя. Фото: WSJ

Осколки відірвали Щербині ніс і серйозно пошкодили верхню щелепу. Під час першої операції у листопаді йому відновили ніс, використавши шкіру з лоба.

В очікуванні другої операції, під час якої для відновлення обличчя буде використана кістка зі стегна, Щербина сказав, що хоче повернутися на фронт. "Мої хлопці чекають, − пояснює він. − Війна не закінчиться найближчим часом, і я хочу продовжувати служити своїй країні".

медицина реконструкція обличчя україна-канада поранення

Знак гривні
Знак гривні