Українські війська перехопили тактичну ініціативу в районі Бахмута – ISW

Сили оборони України перехопили тактичну ініціативу та досягли тактично значних успіхів в районі Бахмута у ході контрнаступальних операцій 18 травня.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту зазначають, що ці операції є продовженням локальних контрнаступів, які українські війська проводять вже кілька днів, і не є початком нової великої операції.

Зазначається, що кілька російських військкорів стверджували, що українські сили прорвалися через російські оборонні лінії на південь і південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і на північний захід від Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута) з північного заходу. Російські мілблогери також стверджували, що російські сили відступили з позицій на північ від Сакко і Ванцетті (15 км на північ від Бахмута) на позиції на південь від цього села, але українські війська туди ще не входили.

В ISW відзначили, що заяви Пригожина відповідають заявам заступниці міністра оборони України Ганни Маляр про те, що українські війська просунулися на 500 метрів на північ від Бахмута і на 1000 метрів на південь від Бахмута.

Крім того, нагадують аналітики інституту, речник Східного угруповання ЗСУ полковник Сергій Череватий заявив, що за минулу добу українські війська просунулися на 1700 метрів, а 3-я окрема штурмова бригада заявила, що контратаки бригади розширили український виступ в районі Бахмута до 2000 метрів в ширину і 700 метрів в глибину.

Bakhmut Battle Map Draft May 18,2023.png

"Українські офіційні особи зазначили, що українські сили перехопили ініціативу на полі бою в районі Бахмута. Череватий заявив 18 травня, що українські сили повернули собі ініціативу на полі бою і змушують російські війська відповідати на українські дії, в тому числі шляхом перекидання російських повітряно-десантних військ (ВДВ) на фланги Бахмута для захисту від українського наступу. Маляр заявила, що російські війська перекинули більшу частину своїх резервів в район Бахмута, дуже ймовірно, на шкоду іншим ділянкам фронту.

Нещодавно ISW оцінив, що російське військове командування перерозподіляє військові ресурси в район Бахмута, щоб посилити наступальні можливості Вагнера і здобути тактичну перемогу перед українським контрнаступом. Обмежений характер наступальних операцій Вагнера в Бахмуті порівняно з локальними українськими контратаками підкреслює втрату російської ініціативи в цьому районі", – йдеться у звіті.

У ISW зазначають, що Пригожин визнав 18 травня, що найманці "Вагнера" не в змозі оточити українські сили в Бахмуті через втрату стабільних флангів на північ і південь від міста. Пригожин звинуватив міністерство оборони Росії у втраті вигідних позицій після того, як підпорядковані МО підрозділи відступили зі своїх позицій на флангах Бахмута, необхідних для оточення.

Аналітики наголошують, що зізнання Пригожина ще раз підтверджує заяви українських офіційних осіб про те, що Вагнер втрачає ініціативу на полі бою.

Також зазначається, що відомий блогер, пов'язаний з Вагнером, заявив 18 травня, що російським військам бракує організації, вогневої підтримки, координації та підготовки, необхідних для захисту флангів Бахмута.

битва за донбас бахмут контрнаступ зсу тактика

Знак гривні
Знак гривні