У Росії посилилися "чистки" причетних до розробки "Кинджала": кого і за що затримують

Після арешту теоретиків гіперзвуку Кремль почав затримувати розробників та військових представників холдингу "Тактическое ракетное вооружение", який відповідає за "Кинджал".

У РФ посилюються репресії проти науковців, конструкторів та інженерів, які були дотичні до розробки комплексу "Кинджал". Їх затримують, висувають звинувачення у держзраді або у хабарництві, інформує Defence Express.

Зазначається, що, якщо раніше було відомо про теоретиків, то тепер справа дійшла до виробників. 18 травня стало відомо про затримання "за хабар" топменеджера "Арзамасского приборостроительного завода им. Пландина", яке виконує оборонні контракти та входить у холдинг "Тактическое ракетное вооружение".

"Саме підприємство з Арзамасу має прямий стосунок до "Кинджала". Зокрема завдяки ще відкритим у 2019 році реєстрам оборонних закупівель РФ, відомо, що підприємство мало виготовити "изделие У-001М" для модернізації Ту-22М3М, головною особливістю якого має стати саме можливість запуску Х-47 "Кинджал". А під індексом "У-001М"проходить система управління озброєнням.

Але схоже, що очікувати на "воронок" необхідно й посадовцям з міноборони РФ. Днями доволі обмежено у РФ повідомили про затримання начальника воєнного представництва "Тактическое ракетное вооружение" Подлесного, який разом з іншими неназваними фігурантами підозрюється у крадіжці на оборонзамовленні 700 млн рублів (8,7 млн доларів).

Можливо, це пов'язано із гучною справою очільником підприємства "Звезда-Стрела", яке входить у холдинг, та залучено до роботи над авіаційними ракетами, жаростійкими титановими сплавами та виготовленню корпусів реактивних двигунів. Його директора, Масленского, затримали ще восени 2022 року", – пише видання.

084646638ab5064d.jpeg

"Тактическое ракетное вооружение" відповідає за всю лінійку керованих ракет "повітря-земля" у РФ. Фото: Defense Express

Але найбільшого розголосу набула ситуація із трьома теоретиками гіперзвукового польоту Інститут теоретичної та прикладної механіки ім. Христиановича Сибірського відділення Російської академії наук. Маслов, Шиплюк та Звегинцев, які безпосередньо займались аеродинамікою гіперзвуку осуджують за держзраду.

Завдяки відкритому листу співробітників закладу відомо, що посадити їх хочуть за публікації у західних наукових журналах. Це викликало шок у наукових колах РФ, бо у таких установах відправка будь-якої статті у друк потребує отримання дозволу від "режимно-секретного відділу", тобто безпосередньо від ФСБ. А це означає, що під статтею держзради ходять тепер всі більш-менш відомі науковці, дотичні до будь-якої обмеженої інформації, зазначає Defence Express.

Видання нагадує, що "чистки" почалися ще торік. Перший науковець з цієї установи був затриманий ще 30 червня 2022 року – Колкер, який займався квантовими оптичними технологіями. Вже 7 липня російський науковець несподівано помер у СІЗО від раку на IV стадії. Після арешту Колкера 2 липня були затримані "аеродинаміки": Маслов, 5 серпня Шиплюк, а вже у квітні 2023 року – Звегинцев, всіх нібито звинувачують за співробітництво з іноземними розвідками.

кинджали чистки в рф рашизм путінізм впк рф

Знак гривні
Знак гривні