Українські сили ППО збили російський літак за допомогою ЗРК Patriot – CNN

Українські сили протиповітряної оборони використали комплекс Patriot, щоб збити російський літак.

Про це повідомляє CNN.

Видання зазначає, що неназвані представники Пентагону і Конгресу США повідомили, що протягом останніх тижнів за допомогою Patriot вдалося збити щонайменше один російський літак.

Інші системи ППО, які є на озброєнні в України, не мають для цього достатньої дальності ураження, наголосили американські посадовці.

Вони також заявили, що після того, як Захід надав ЗРК Patriot, українці самотужки вирішують, коли і як застосовувати цю систему для захисту свого народу.

"Російський літак, на який націлився Patriot, виконував бомбардувальний політ, щоб випустити ракети по українських цілях, що Росія робила протягом останнього року, щоб максимізувати жертви серед цивільного населення", – пише CNN.

Видання додає, що деякі співробітники Конгресу стверджують, що сучасні винищувачі полегшили б Україні завдання поцілити в російські літаки без необхідності витрачати дорогі боєприпаси для Patriot, які були розроблені для перехоплення балістичних ракет.

Однак деякі американські чиновники скептично ставляться до цього аргументу і зазначають, що Росія має потужну систему протиповітряної оборони, яка може легко збити літаки F-16. Саме з цієї причини Україна не виконує багато повітряних місій за допомогою винищувачів, які вона вже має, кажуть урядовці.

Оцінюючи перспективи надання Україні винищувачів F-16, CNN зазначає, що адміністрація Байдена дала зрозуміти європейським союзникам, що США дозволять їм експортувати винищувачі F-16 в Україну.

"Однак чиновникам адміністрації нічого не відомо про будь-які офіційні запити від союзників щодо експорту F-16, а співробітникам Державного департаменту, які зазвичай відповідають за оформлення документів для схвалення таких передач третім сторонам, не було сказано приступати до роботи, кажуть посадовці.

Кілька європейських країн мають у своєму розпорядженні американські винищувачі F-16, зокрема Нідерланди, які висловили готовність експортувати деякі з них в Україну. Але США повинні були б схвалити цю передачу третій стороні через те, що ці літаки є чутливою американською технологією.

Хоча США, як і раніше, не бажають відправляти до Києва жодного власного F-16, американські чиновники повідомили CNN, що адміністрація готова схвалити експорт літаків до України, якщо саме так вирішать вчинити з їхніми поставками союзники", – пише CNN.

втрати ворога ППО Patriot авіація рф

Знак гривні
Знак гривні